D'entrada, tots d'acord en mobilitat

Mataró renova el Pacte per la Mobilitat i estableix un decàleg d'objectius pels anys vinents amb el suport de tots els grups municipals

  • Cugat Comas / Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 07 Juliol 2016 13:43

Signatura Pacte Mobilitat

Que en el consistori més fragmentat de Catalunya tots es posin d'acord té el seu punt de mèrit. Que ho facin en una qüestió neuràlgica com és la mobilitat de Mataró, encara més. Per això des de l'Ajuntament es va voler donar pompa i rellevància a la signatura, dimarts passat, del nou Pacte per la Mobilitat. Tots els caps de grups municipals van signar el document, que posa en comú la diagnosi envers l'actual model de mobilitat i els objectius per al futur pla. La part essencial del refrendat per tots els partits és aquesta: el decàleg de prioritats i accions que llega per aplicar a partir d'ara.

El que ve a establir aquest Pacte és un nou marc sobre el qual treballar en les diferents polítiques de mobilitat. El Pacte s'haurà de concretar amb el posterior Pla i en l'aplicació de cadascun dels objectius, moment pel qual caldrà veure si es manté la unanimitat de la signatura majestuosa d'aquesta setmana.  "Avui recuperem principis i consensos 16 anys després" va assegurar la regidora Núria Moreno en referència a la data del darrer Pacte similar, l'any 2000.

La regidora va reconèixer la feina feta per la seva predecessora, Núria Calpe i va demanar que "es mantingui l'ànim d'entesa en el futur Pla i en tot el referent a aquesta matèria". També l'Alcalde David Bote va voler agrair "la confiança de tots en un Pacte com aquest" i va garantir que "l'Ajuntament estarà a l'altura". Cadascun dels caps dels grups municipals van llegir un dels punts consensuats abans d'estampar la seva signatura al Pacte.

Signatura Pacte Mobilitat

Els objectius del Pacte

1. Crear una  xarxa de vianants còmoda, segura i accessible mitjançant la creació d’eixos cívics.
 
2. Desplaçar la línia de tren cap a l'interior i millorar l’accessibilitat dels passos inferiors de vianants,
 
3. Reurbanitzar la Plaça de les Tereses com a eix central de vianants i transport públic.

 4. Millorar la gestió de la zona de vianants del Centre.
5. Desenvolupar la xarxa ciclista preferentment en calçada, bé creant carrils-bici segregats a partir de carrils de circulació o aparcament, o bé en coexistència amb la resta de vehicles reduint la velocitat de circulació.
 
6. Adaptar o reformular completament el transport públic urbà amb l’objectiu de combinar eficàcia, sostenibilitat ambiental i accessibilitat territorial.
 
7. Promoure l’ús de vehicles nets, tant amb les flotes municipals com en la distribució de mercaderies i els vehicles privats, així com la instal·lació d’electrolineres.
 
8. Implantar un sistema de corones tarifàries i temporals de l’estacionament a tota la ciutat.
 
9. Aprofitar millor les places d’aparcament pel resident i a on es donin dèficits importants habilitar noves infraestructures.
 
10. Alliberar les zones de càrrega i descàrrega de cotxes allà on tenen alternativa d’estacionament.