Possibles sancions a les males conductes

Es constitueix la Comissió de Bon Govern, Ètica i Transparència que ha de redactar el codi ètic de l'Ajuntament

  • Mireia Biel
  • Dimecres, 06 Juliol 2016 11:40

Portal Transparencia

La Comissió de Bon Govern, Ètica i Transparència estudia incloure sancions a aquells regidors o càrrecs públics que no tinguin una conducta adequada. La iniciativa, que es troba en fase embrionària, podria ampliar-se també a les empreses contractades per l’Ajuntament, que també s’haurien de cenyir al nou reglament quan optessin a concursos públics.

Esteve Martínez, president de la Comissió de Bon Govern i regidor d’ICV-EUiA, va avançar aquest dimarts que “la possibilitat d’incorporar sancions en el nou codi ètic de l’Ajuntament és un dels punts de debat”. De fet, per a Martínez, “aquestes possibles sancions són necessàries si volem que el codi ètic no quedi en paper mullat”. Tot i així, el president de la nova comissió va voler deixar clar que “no és l’acció coercitiva el que volem treballar, sinó que volem fer pedagogia perquè l’equip que treballa a l’administració pública assumeixi el codi ètic i es treballi d'acord amb uns valors”.

Les contractacions, també

Martínez també va afirmar que la comissió té la intenció de treballar perquè el codi ètic també s’apliqui a les empreses contractades per l’Ajuntament i que complir els requisits del reglament es tingui en compte en els concursos públics. Tot i així, la redacció del codi encara no té calendari.

Esteve Martínez va presentar aquest dimarts passat els eixos principals en què el nou organisme treballarà en els pròxims mesos, que estaran dirigits a desenvolupar un marc d’integritat que inclou el codi ètic, promoure la transparència i el retiment de comptes i, per últim, treballar per un govern obert.

En marxa el Portal de Transparència

Portal Transparencia
El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, va presentar el nou Portal de Transparència de l’Ajuntament de Mataró, que compleix així la Llei de Transparència que va entrar en vigor el mes de gener d’aquest any. El nou espai s’ha creat a partir de la plantilla facilitada per l’Administració Oberta de Catalunya i recull informació relativa a l’Ajuntament i a la seva activitat. La major part dels continguts ja existien al web municipal, però ara s’han sistematitzat per fer-los més entenedors i clars per al ciutadà.

La roda de premsa també va servir per presentar la nova eina de consulta del PAM, dividida en els cinc grans objectius del govern i que es visualitza de forma clara amb percentatge d'assoliment i colors, com semàfors, que indiquen les dificultats de les iniciatives.