Acords de govern; primer balanç

Analitzem el primer any del mandat de la sociovergència amb els acords que es van proposar

  • Marta Gómez // Fotos: arxiu
  • Divendres, 10 Juny 2016 00:00

Especials 2014/2015, sociovergencia 1

Ha passat només un any des de la constitució del primer govern sociovergent de la ciutat de Mataró, fruit de les eleccions municipals del 24 de maig de 2015. Amb l'aliança del PSC i CiU es va donar el tret de sortida al mandat que s'allargarà fins al 2019 i que compta amb l'alcalde més jove de la història de Mataró, David Bote, i amb més de 130 propostes en l'acord de govern.
En el reportatge d'aquesta setmana volem analitzar alguns d'aquests acords que hi ha sobre la taula, en quina situació es troben i què és el que encara queda pendent. Sense prou espai per a mencionar-los tots, des del Tot Mataró n'hem seleccionat alguns dels més destacats que hem simbolitzat, també, amb els colors dels semàfors -vermell, ambre o verd- en funció del procés en què estiguin.


Del 13 de juny del 2015 fins ara ha passat pràcticament un any. Aquell dissabte de l'any passat es va constituir el govern que avui encapçala la ciutat de Mataró. El resultat de les eleccions municipals del 24 de maig de l'any passat van portar la ciutat a una situació força excepcional i poc esperada. Es va imposar el primer govern sociovergent de la història mataronina que lideraria, i lidera, l'alcalde més jove que ha tingut Mataró: David Bote.

Des d'aquella aliança que configurava també un dels ajuntaments més fragmentats de Catalunya, en va sortir un recull d'acords i promeses de cara al mandat 2015-2019. En aquest període el govern es compromet a actuar amb el diàleg i la participació ciutadana, amb transparència i catalanitat i amb l'estalvi i optimització dels recursos públics. Dins del programa de prioritats van establir cinc grans àrees que incloïen la prioritat per a les persones, la recuperació de l'economia, l'educació i la cultura, la convivència i gestió de l'espai públic i el govern obert, honest i eficient. Unes àrees que divideixen tota la feina que es proposen durant aquests anys.

Primer les persones: igualtat d'oportunitats
Especials 2014/2015, primer persones
Construcció d'un nou Centre de Dia:
Els acords de govern es comprometen a impulsar la creació d'un nou centre de dia al barri de Cerdanyola.
Pla d'Inclusió de les persones amb discapacitat:
El Pla no s'ha aprovat encara però l'Ajuntament vol potenciar les seves actuacions amb atenció preferent als discapacitats.
Pla estratègic per a l'atenció sociosanitària:
Volen posar sobre la taula les activitats assistencials de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. El conflicte amb el CSdM va propiciar un Pla sociosanitari que no va agradar a tothom.

Recuperar l'economia, crear ocupació i promocionar la ciutat
Especials 2014/2015, recuperar economia
Centre Integral de FP al sector del Rengle:
La construcció del Centre no ha començat, però les obres d'esfondrament de les edificacions que hi havia a la mateixa zona, sí.
Instal·lació del Corte Inglés al carrer Biada:
Els passos administratius avancen molt lentament  i, de moment, no hi ha data prevista d'instal·lació del centre comercial.
Creació del Consorci Local de Turisme:
La intenció és crear el nou Consorci Local de Turisme amb la participació de tots els sectors implicats i amb la presidència d'una persona lligada directament al turisme.

Educació i Cultura
Especials 2014/2015, educacio i cultura
Construcció de la Casa de la Cultura Popular:
Estretament vinculat a la implantació del Corte Inglés, la Casa de la Cultura Popular està sobre la taula però encara per determinar quan es començarà a construir.
Acabar obres Angeleta Ferrer al curs 16/17:
El CEIP Angeleta Ferrer és una de les prioritats en educació per a aquest govern. Dins de termini s'acabaran les obres del centre.
Impuls d'un Centre de Creació Artística:
Un dels desitjos de Bote és la creació de la "Casa dels Artistes" amb espais polivalents: tallers, aules, centre de conferències, sala d'exposicions, etc.

Convivència i gestió de l'espai públic. Territori i Sostenibilitat
Especials 2014/2015, convivencia i gestió espai
Impulsar el Pacte per a la Mobilitat:
Una de les grans demandes tant de transports públics com del propi govern és aquest Pacte, que de moment no està tancat, però sí engegat.
Planificar la tercera biblioteca pública:
Encara no s'ha sentit a parlar d'aquesta tercera biblioteca que vol ser com la Pompeu Fabra o l'Antoni Comas. Per planificar-la encara hi ha temps.
Reobrir l'edifici del Cafè Nou:
L'ob­­­­­­jec­tiu de reobrir l'edificació del Cafè Nou està en ment dels líders del govern que veuen però, com primer han d'acabar les accions que s'estan fent a l'edifici de La Presó.

 

Un govern obert, honest i eficient
Especials 2014/2015, govern honest i eficient
Crear la figura del regidor de barri:
No s'ha tirat endavant la proposta del regidor de barri però sí la de "L'alcalde als barris" on David Bote passa una de les setmanes del mes a un barri diferent.
Estudiar la instal·lació de wifi gratuït:
Diferents espais públics de la ciutat podrien tenir wifi de forma gratuïta. La implementació es fa, de moment, amb "Mataró sense fils".
Aprovar un codi ètic per als càrrecs públics:
A l'abril es va aprovar per Ple una comissió per acabar aprovant aquest codi ètic. Tot sobre rodes perquè els càrrecs públics actuïn igual.

A l'acord de govern hi consten més de 130 propostes i actuacions que es preveu complir al llarg d'aquests 4 anys de mandat. Cert és que, en el primer any la posada en marxa de tots els engranatges pot esdevenir més difícil. De totes maneres, i entre les més de 130 propostes, hem seleccionat les més destacades i hem utilitzat els colors dels semàfors per saber en quin estat es troba cada proposta.

En color vermell veiem els acords que en aquest primer any no s'han engegat o que, per altra banda, ni tan sols s'han plantejat com la construcció del Centre de Dia de Cerdanyola, el Consorci Local de Turisme o el Centre de Creació Artística. En color ambre etiquetem les accions que per un motiu o altre estan emparaulades, sobre la taula o en procés, com pot ser el Pla estratègic d'atenció sociosanitària, la instal·lació del Corte Inglés o la creació de la figura del regidor de barri. I, per últim, el color verd simbolitza l'aprovació i la posada en marxa de l'acord com són les obres del CEIP Angeleta Ferrer, el Pacte per a la Mobilitat o l'impuls del codi ètic als càrrecs públics.

Aquesta fotografia ràpida que avui des del Tot Mataró capturem pot variar a mesura que avancin les setmanes i es prenguin decisions directes sobre aquests acords.  A les mans del govern és la perspectiva de complir, o no, amb tot el que s'ha compromès a 56 mesos d'extingir-se.