ERC i el PP faciliten l’aprovació inicial del pressupost

Cap dels dos partits garanteixen, però, el seu suport final als comptes

  • Redacció
  • Dilluns, 22 Febrer 2016 12:11

Juan Carlos Jerez

El Ple Municipal va validar la setmana passada l’aprovació inicial del pressupost municipal reproduint els mateixos suports amb què el govern ja va comptar per a les ordenances fiscals. Tant ERC com el PP, amb les seves abstencions, van facilitar el tràmit tot i que en cap dels dos casos van assegurar el seu suport final als comptes. Comença, doncs, ara, el període d’al·legacions –Audiència Pública inclosa– en el decurs de la qual el govern bipartit haurà de negociar el suport d’aquests dos grups. En el cas d’ERC, Francesc Teixidó va ser crític per la “manca de canvi de direcció” del govern però no va tancar la porta a un suport final que el principal partit de l’oposició farà cotitzar a l’alça. Ciutadans, Volem i la CUP van votar en contra del pressupost.

El pressupost –Ajuntament, PUMSA, Aigües de Mataró, Mataró Audiovisual i TecnoCampus- puja a 150.515.778,62 euros i s’acompanya del Programa d’Actuació Municipal (PAM) per a aquest any, que recull quins són els compromisos i les prioritats del Govern. Això inclou engegar diversos plans, entre els quals destaca el Pla de Rescat Social, el Pla de xoc contra l’atur, el Pla de xoc per a la millora d’equipaments públics o el Pla estratègic de promoció de la ciutat. També s’aposta per diferents acords marcs, entre els quals destaca el Pacte per a l’ocupació, el Pacte educatiu, el Pacte per la cultura, el Pacte per a la mobilitat i el Pacte pel bon govern, l’ètica i la transparència. La principal novetat del pressupost de l’Ajuntament (124.915.173,49 euros) és l’augment de la despesa en protecció i promoció social, que és d’11.283.913,17 euros i s’incrementa un 14,7 per cent respecte de l’any passat.

Les inversions
Dels 8.188.135,12 euros que el Pressupost preveu com a inversions, la majoria estan ja compromeses d’anteriors exercicis. Són, per exemple, la previsió d’aportació a PUMSA de 3.265.299 euros, el pagament de la factura d’El Rengle (3.155.537,45 euros) o els 966.406,59  per a les inversions del contracte de neteja i recollida de la brossa. Altres obres que es tiraran endavant aquest any són l’adequació del Camp Municipal d’Esports del Centenari, l’adequació del local per al Centre de distribució d’aliments al carrer de Casto Méndez Núñez, la rehabilitació de l’edifici de La Presó, la rehabilitació del Vapor Gordils i actuacions al Josep Mora i l’Eusebi Millan, al que es cobrirà la pista exterior. A més l’Ajuntament disposarà també de 599.513,55 euros per fer obra nova, per primer cop en força anys. Encara no està consignat a què els destinarà.

Reducció de l’endeutament

El Govern municipal es planteja el repte de reduir l’endeutament a final de mandat (2019) fins a una ràtio del 80%. Actualment, la ràtio d’endeutament del grup Ajuntament és del 105,49%. En aquest pla per reduir l’endeutament previst al pla d’ajust fins al 2023 es preveu que el 2016 sigui l’exercici en el qual se suporti una major càrrega financera. Es calcula que aquest any es podran assumir uns 18,35 milions de deute públic.