Ampli acord en les ordenances de 2016

El PP hi vota a favor i ERC i Ciutadans faciliten l’aprovació abstenint-se

  • Redacció
  • Dilluns, 28 Desembre 2015 11:57

Ple de novembre

Les ordenances fiscals per a l’any 2016, la primera votació d’envergadura a què s’enfrontava el bipartit en minoria de PSC i CiU, es van aprovar amb un ampli acord polític. Els dos regidors del Partit Popular hi van votar a favor i ERC i Ciutadans, tercer i quart partit amb més suports al Saló de Sessions, van abstenir-s’hi. D’aquesta manera el 2016 es congelaran tots els impostos i taxes excepte l’IBI, que pujarà entre 20 i 40 euros de mitjana a més de la meitat de les llars mataronines. Aquesta pujada és conseqüència de la impossibilitat de seguir aplicant les bonificacions dels últims tres anys.

Per evitar una pujada desmesurada dels rebuts, el govern havia modificat l’ordenança rebaixant el gravamen de l'1,23 al 0,53%. Ara, però, l’Ajuntament ha modificat la proposta inicial referent a l’IBI i abaixar el tipus general (del 0,53 al 0,51%) i incrementar el tipus diferenciat, tal com demanava ERC.

Volem, ICV-EUiA, Plataforma per Catalunya i la regidora no adscrita van votar-hi en contra.

Els tres suports del govern

Esquerra Republicana de Catalunya va abstenir-se després de les crítiques al primer projecte d’ordenances, gràcies a l’admissió de la seva esmena per abaixar la pressió sobre l’IBI residencial i apujar-la en els rebuts d’ús industrial. Ciutadans va explicar la seva abstenció en termes de “responsabilitat política” assegurant que si no s’hagués produït l’aprovació, l’impost hauria pujat fins a un 160 per cent. En la mateixa línia José Manuel López del PP va explicar que el vot a favor era “per possibilisme, deixant el tacticisme de banda”.

Contribuent mitjà
 
L’impacte de les ordenances fiscals sobre el ciutadà contribuent mitjà de cara a l’any que ve pot representar un increment mitjà dels tributs d’uns 36 euros principalment per l’increment de l’IBI.
 
Per a un comerç amb un volum de negoci anual inferior a 1 milió d’euros pot representar un increment mig dels rebuts d’uns 17 euros.
 
Per a un comerç amb un volum de negoci anual superior a 1 milió d’euros l’increment mitjà serà d’uns 67 euros, pels augments de l’IAE i l’IBI.
 
Per últim, una indústria amb volum de negoci anual superior a 1 milió d’euros pagarà, com a mitjana, 194 € menys el 2016, sobretot per la pèrdua de valor cadastral que els immobles destinats a aquest ús han tingut en els darrers anys i que es veurà reflectida a l’IBI.