En Comú Podem guanya a Mataró amb el 24 per cent dels vots

CiU, PSC i PP cauen en els resultats municipals

  • Marta Gómez i Fotos d'Anna Aluart
  • Diumenge, 20 Desembre 2015 23:28

A la ciutat de Mataró, igual que a la resta de Catalunya, també s’imposa de manera còmoda, En Comú Podem del líder Pablo Iglesias que s'emporten 13.581 vots - el que significa el 24,2 per cent del total dels vots. La nova formació lidera bona part del territori català i es posiciona com a tercera força en l’àmbit espanyol. Seguidament d’En Comú Podem se situen a Mataró els socialistes del PSC amb 4.000 vots menys, seguits de Ciutadans, Esquerra Republicana, Democràcia i Llibertat, Partit Popular, Unió Democràtica, PACMA i Recortes Zero. En aquestes eleccions al Congrés dels Diputats qui ha perdut més vots a Mataró ha estat Convergència i Unió que aquest 20D, amb la nova nomenclatura de Democràcia i Llibertat sumada a Unió Democràtica, ha perdut 7.656 vots respecte als comicis del 2011.

Argentona 2014/2015, eleccions argentona

Qui també puja en nombre absolut de vots és Esquerra Republicana amb 4.700 vots més, PACMA amb 350 vots més i Recortes Zero amb 200 vots més. Els partits que, per altra banda, perden suport mataroní són el Partit dels Socialistes que perden 5.000 vots i el Partit Popular que baixen 6.532 paperetes amb el seu nom respecte a les eleccions al Congrés de fa 4 anys. 

El PP perd la majoria absoluta

En l'àmbit espanyol, el Partit Popular ha guanyat les eleccions amb 123 escons, 63 menys que fa quatre anys, seguit del PSOE, que ha perdut 20 escons respecte dels 110 que va aconseguir el 2011. Els mals resultats dels dos partits tradicionals espanyols es deu a la irrupció de forces emergents com la suma de Podemos, En Comú Podem, Compromís i En Marea, que ascendeixen a 69 diputats o el partit d'Albert Rivera, Ciutadans, que serà quarta força al Congrés amb 40 escons. Les pròximes setmanes es preveuen decisives, ja que les sumes per aconseguir la majoria absoluta obliguen els partits a pactar.

Destacats són també els resultats dels partits nacionalistes catalans. ERC serà la cinquena força al Congrés amb nou diputats, que se sumen als 8 de Democràcia i Llibertat.