El servei de recollida de residus costa 222 mil euros més

Les forces polítiques d’esquerres voten en contra la modificació del contracte del servei

  • Marta Gómez
  • Dilluns, 07 Desembre 2015 00:00

Ple de desembre

Una simple modificació en el contracte del servei de recollida de residus, de la neteja viària, del passeig marítim i de les platges, que aparentment podia haver estat un pur tràmit, va portar a les forces polítiques d’esquerres del consistori mataroní a atacar en bloc al govern. Això passava en el Ple Municipal de desembre en el qual el govern explicava el retard que havia suposat posar en marxa el nou servei de recollida, la reubicació de les àrees i els tràmits administratius que havia suposat la implementació. “Hem hagut d’ajustar els serveis fent una ampliació del contracte d’aquesta gestió per un import de 222.585,28 euros”, afirmava la regidora de Via Pública, Equipaments i Espais Públics, Núria Moreno.

L’adjudicació d’aquesta gestió es va fer a Fomento Construcciones y Contratas (FCC) en el Ple Municipal de 21 de juliol de 2014. FCC però, no va començar a executar el servei fins a l’1 de setembre del 2014, dos mesos més tard. La modificació del contracte arriba ara al Ple després d’haver passat per una Comissió Informativa on es va explicar als diferents partits polítics de Mataró.

Reaccions contra la Festa al Cel

La primera a parlar de la Festa al Cel al Ple va ser la regidora no adscrita, Anna Maria Caballero: “La neteja de la Festa al Cel ens ha costat més de 33.000 euros i això equival a un 20 per cent del cost de la neteja diària de tota la ciutat de Mataró”. Aquesta dada que va posar sobre la taula Caballero va ser esmentada per pràcticament tots els partits: “Per netejar dos dies ens cobren 33.000 euros, que són més de 5 milions de pessetes”, exclamava el líder d’ICV, Esteve Martínez. Per part d’ERC, Francesc Teixidó, no va voler ser menys en afegir dades i xifres i assegurava que “l’assignació de la Festa al Cel per a aquest 2015 no està assignada el 100 per cent en els costos registrats, sinó que ho fa amb un 40 per cent. Així que dels 33.000 euros d’aquest any, que formen part de l’ampliació d’aquest contracte, només 13.000 estan imputats a la llista de la despesa de la Festa al Cel”.

Control financer

Si la Festa al Cel va ser protagonista de les xifres, el control financer ho va ser conceptualment. La CUP va assegurar que “el model de gestió indirecta, a través d’empresa externa, representa una clara pèrdua del control financer i de la qualitat del servei”. I en la mateixa línia es posicionaven els republicans que parlaven de fiscalització: “La no fiscalització ens impulsa a votar en contra i anunciar que serem més actius en la demanda d’aquesta”.

Mataró “a la deriva”

VoleMataró va ser un dels grups polítics que més contundents es van mostrar amb la neteja del conjunt de la ciutat que creuen que “està a la deriva”. Montse Morón animava al govern a donar una volta per la ciutat per veure la situació i atacava amb què el govern “no diferencia les necessitats reals que pateixen els ciutadans”. Moreno contestava a totes les intervencions admetent que el govern està preocupat amb la neteja de la ciutat i anunciant que “s’està valorant quin és el servei que s’ofereix i quines són les possibles millores”.