Mataró es posiciona favorablement a la Reforma Horària

El Ple Municipal vota a favor de la iniciativa amb l’abstenció del PP

  • Marta Gómez
  • Dilluns, 07 Desembre 2015 00:00

Ple de desembre

La proposta conjunta entre Esquerra Republicana i Ciutadans per donar suport a la Reforma Horària es va aprovar dijous passat al Ple Municipal de desembre. Amb els vots favorables de tots els partits menys els del PP, que es van abstenir, l’Ajuntament dóna suport a la iniciativa d’Ara és l’hora amb “les mesures que determini el Govern de Catalunya”. En les competències que tingui l’Ajuntament el Ple també es va posicionar a favor d’implementar mesures amb “l’objectiu de racionalitzar els horaris de l’activitat que li és pròpia”, és a dir, de facilitar la conciliació de la vida laboral i l’àmbit familiar i privat entre els treballadors municipals.

D’aquesta manera es pretén “flexibilitzar l’horari laboral comú d’entrada i sortida dels treballadors”, “limitar l’horari d’inici i finalització de les sessions presencials d’òrgans, consells i reunions municipals” i “implementar fórmules de treball que tendeixin a superar la cultura del presencialisme i les reunions excessives”.

Reaccions polítiques

Des d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) van posar sobre la taula el seu suport i van expressar que l’última paraula la tenen “instàncies superiors a l’Ajuntament”. En paraules del seu líder, Esteve Martínez, asseguraven que “és un tema complex” i que “si s’aprova, s’haurà de crear una taula de negociacions amb els treballadors municipals”. Per la seva banda Juli Cuéllar, de la CUP, se sumava a la petició d’ICV i demanava que s’abordi el tema “en tots els consells de forma transversal”.

VoleMataró va fer un discurs feminista defensant els drets de les dones en relació a la conciliació de la vida laboral. Juan Carlos Jerez, regidor de Serveis Centrals, va parlar en nom del govern assegurant que la transició a una reforma horària pot “millorar la qualitat de vida de les persones i la ciutat”.

Abstenció crítica

Qui aquesta vegada es va abstenir van ser els populars que, tot i estar d’acord amb la transició cap a una reforma horària, tenen dubtes de com es tiraria endavant i de si això realment podria ser un benefici pels municipis i les vides dels ciutadans. José Manuel López, líder del PP, va voler matisar que no votaven en contra sinó que s’abstenien perquè no entenien si “ara és l’hora de tancar la botiga o ara és l’hora de la independència”. Amb un joc de paraules i somrient, López assegurava que el camí, creuen, “que és el correcte” però que “pot acabar sent un brindis al sol”. Veuen amb bons ulls poder conciliar la vida laboral amb la familiar, però sospiten que les grans superfícies podrien seguir tancant tard i el petit negoci en podria sortir malparat.