El Catàleg de Masies segueix endavant

El Ple Municipal aprova el Text Refós del Pla Especial que regula les masies i cases rurals en el sòl no urbanitzable

  • Marta Gómez
  • Dilluns, 07 Desembre 2015 00:00

Ciutat 2014/2015, CINC SENIES 1

S’havia aprovat inicialment en el Ple Municipal, s’havia aprovat també de forma provisional i la Generalitat l’havia aprovat amb unes condicions. Aquestes condicions arribaven ara al Ple Municipal ordinari de desembre. Amb els vots favorables del govern, el Partit Popular i Ciutadans, dijous s’aprovava el Text Refós del Pla Especial de Masies i Cases Rurals en el sòl no urbanitzable de Mataró. Un Pla Especial que inclou el “Catàleg de Masies” en el que 84 finques queden regulades sota una normativa urbanística especial. Quines masies entren en aquest catàleg? Les que siguin en territori municipal, en sòl no urbanitzable, que siguin anteriors a 1956 i que tinguin un interès patrimonial, arquitectònic, històric, ambiental i paisatgístic. Tot un seguit de condicions que deixa fora moltes altres masies i cases rurals actives a la zona. Precisament per aquest mateix motiu la CUP i la regidora no adscrita s’hi van oposar. “No recull les opinions dels pagesos que són els que ara mantenen la zona”, sentenciava Carme Polvillo, regidora de la CUP

En declaracions al Tot Mataró just un dia abans del Ple, la regidora d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Núria Calpe, admetia que entenen “la seva reclamació” perquè hi veuen “lògica”. I és per aquest motiu que Calpe va assegurar que ja s’està treballant en una modificació del catàleg per tal d’incloure aquestes altres masies. “Volem introduir el valor social i de cohesió” d’aquestes cases a la modificació, explicava Calpe que continuava: “volem justificar que l’agricultura en aquesta zona és una activitat que socialment ens interessa protegir”.  “Aquestes masies, que en són un total de 250 en tot el sòl no urbanitzable, creiem que mereixen un suport, una planificació i que les mirem amb uns altres ulls” deia Calpe al Tot Mataró que concloïa assegurant que “és una part molt important de la nostra ciutat”. Recordem que el sòl no urbanitzable de Mataró –forestal i agrícola- representa un total de dos terços de tot el territori municipal.

Beneficis per a les masies catalogades

Què aconsegueixen aquelles masies que han entrat en el catàleg? Les 84 masies que finalment han estat catalogades podran rehabilitar les seves finques, transformar-les en cases rurals si ho volen, fer-hi restaurants, transformar magatzems en aparcaments, entre altres accions. Això ho permet la nova regulació que, el que sí que prohibeix, és construir grans edificacions o superar els metres construïts en aquests moments. Per tenir-ho tot detallat, el catàleg contempla cada una de les masies amb unes fitxes molt concretes.