L’Ajuntament ajusta l’IBI per evitar que el rebut es dispari més de 20 o 40 euros

Aquest 2015 finalitza la bonificació de l’impost, que s’aplicava des del 2012

  • Mireia Biel // Fotos: Anna Aluart
  • Dimarts, 29 Setembre 2015 10:37

Juan Carlos Jerez

El rebut de l’Impost de Béns Immobles d’ús residencial pujarà, de mitjana, entre 20 i 40 euros el 2016. El 2005, una revisió cadastral a l'alça va obligar el consistori a congelar l'impost per evitar pujar els rebuts, però la Llei d'Hisendes Locals va obligar l'Ajuntament a posar-se al dia el 2012 i els rebuts es van disparar. El 2013 una nova revisió de cadastre ajustava els immobles al seu valor real i permetia frenar la pujada dels rebuts durant tres anys, aplicant bonificacions previstes a la llei. Passat aquest temps, l'Ajuntament torna a introduir canvis per a què els rebuts no es disparin de nou.

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, va presentar ahir l’avantprojecte de modificació de les ordenances fiscals, preus públics i taxes per al 2016. L’increment de l’IBI de cara a l’any que ve és la notícia més significativa, ja que farà augmentar entre 20 i 40 euros anuals, el 62 per cent dels rebuts de les llars. Això es deu al fet que s’acaba el període de bonificacions legal que es va obrir el 2012, quan arran d’una revisió cadastral, el rebut es va disparar perquè el valor de mercat dels immobles havia baixat més de 2,5 milions d’euros. És amb la finalització de les bonificacions que cal rebaixar el tipus impositiu de l’1,23 actual al 0,53. 

“Evitar que es dupliqui el rebut”

Segons Jerez, “la modificació que es tira endavant és necessària per evitar que el rebut es dupliqui” i cal tornar a un gravamen reduït que contribueixi a ajustar els ingressos, que augmentaran un 3,75 per cent, a les necessitats del consistori. Com que l’augment afectarà el sòl d’ús residencial, l’Ajuntament aplicarà un augment lineal del rebut de l'Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) del 3,75% i que afecta només a aquelles empreses que facturin per sobre del milió d'euros anuals. El consistori proposa congelar la resta d’impostos i taxes, a excepció de la dels cementiris, que augmenta, per contracte, un 2,1 per cent.

Per fer front a l’incement de l’IBI, la proposta d’ordenances fiscals preveu un augment del 30% en la partida destinada a bonificacions per a famílies nombroses o monoparentals, en funció de les seves rendes, i s'estudiarà fraccionar els pagaments domiciliats en quatre quotes, en comptes de les tres actuals.

Prioritat “social”

El govern ha fet arribar la proposta de modificació de les ordenances fiscals als grups de l’oposició i es preveu que s’aprovin de manera definitiva al ple del desembre. A més a més, el govern ja treballa en els pressupostos del 2016, que tindran com a prioritat “la despesa social i la lluita contra l’atur i el fracàs escolar”, segons va avançar Jerez.