Iglesias crida a votar la Catalunya popular per fer fora "falsos patriotes que s'emboliquen amb banderes"

El líder de Podemos apel·la al vot de la gent d'esquerres perquè es puguin mirar "al mirall" i dir-se que "no van contribuir" a investir el president Mas

  • Redacció-fotografies: Anna Aluart
  • Dilluns, 21 Setembre 2015 09:38

Catalunya si que es pot

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, va fer una crida a la Catalunya "popular" per oposar-se a les urnes als "falsos patriotes que s'emboliquen amb banderes, sigui una o sigui l'altra". "Vosaltres sou el millor d'aquest país", els va recordar des de Mataró. Per això els va demanar dissabte el vot per a aquest 27-S. "Que ningú us exclogui", que no us facin "invisibles", va insistir. Iglesias va assegurar no entendre les esquerres que treballen per fer Artur Mas president. "No doneu el vostre vot a algú com Mas, la gent d'esquerres s'ha de mirar al mirall i dir 'jo no vaig contribuir a fer president aquest senyor". Iglesias, que veu Catalunya com una "nació", va ironitzar sobre el perfil "antisistema" de Mas.

Opa als socialistes

De nou, el discurs es va centrar directament cap als votants socialistes, que no voten "pensant en banderes", va recordar Pedro Sánchez, líder del PSOE. Voten amb l'escola i la sanitat públiques al cap, "pensant en la gent". "Benvinguts socialistes" a Catalunya Sí que es Pot, va aplaudir Iglesias davant d'unes 600 persones, segons l'organització. "Hem demostrat que es pot fer política més enllà de les banderes, que qualsevol nació treballa per la seva gent, no mira cap a un altre costat quan hi ha desnonaments", va reblar.

Iglesias va insistir que no entén la gent d'esquerres que treballa perquè Mas sigui president mentre ha deixat a Catalunya menys beques, menys metges i professors i més llistes d'espera. En recordar el pacte del Majestic de 1996 i vots de CiU a la reforma laboral o la llei d'estabilitat pressupostària, Iglesias va advertir que tenen la "mà estesa" per propiciar un canvi a Catalunya i l'Estat. "No doneu el vostre vot a algú com Mas, la gent d'esquerres s'ha de poder mirar al mirall i dir 'jo no vaig contribuir a fer president aquest senyor'", va sentenciar.

Mas, "antisistema"

Iglesias ha carregat contra els bancs que diuen "com ha de votar" la gent i que "amenacen". "A nosaltres no ens compra ningú", va dir en recordar que es financen amb una campanya de microcrèdits. En aquest sentit, va accentuar la diferència entre això i Mas, que té les seus "hipotecades". "Mas sembla molt antisistema últimament, només li falta una samarreta de tirants, va de camí", va bromejar Iglesias.

"Però no el recordo evitant ni un sol desnonament que és el que feia quan era president. On era vostè? Agitant una bandera?", va clamar entre aplaudiments. Iglesias va recelar del "poder" de les entitats financeres i li va recordar que la independència passa per "dependre de la gent".

Finalment, Iglesias, va reiterar el seu suport al dret a decidir i va assegurar que Catalunya és "una nació". Va insistir que ho defensen així a Catalunya i a tot l'estat, cosa que segons Iglesias desagrada a Mas perquè voldria que a l'estat no tothom "escolti" com Podemos.

Catalunya si que es pot

Gemma Lienas i Vicenç Navarro

La número 2 de Catalunya Sí que es Pot, Gemma Lienas, es va reivindicar com a exmilitant socialista: "Em semblava la millor opció, però hem anat veient com el PSC i el PSOE derivaven a la dreta, són ells els que han canviat; [...] ells han abandonat els seus valors de justícia social. La gent que va confiar en ells no ha de sentir vergonya, se n'han d'avergonyir ells que han canviat les seves polítiques a favor de la Troika, de canviar la Constitució i deixant de banda el dret a decidir".

El professor i politòleg Vicenç Navarro, que tanca la llista de Catalunya Sí que es Pot, va reivindicar la senyera per les classes populars i va recriminar a Mas que estigués estudiant per les oposicions mentre l'esquerra era "torturada". A més a més, va parlar més d'espoli social que d'espoli fiscal i va carregar contra els mitjans perquè no expliquen la realitat social de Catalunya durant el pujolisme. Creu que era "molt pitjor" del que deien: "Era un pou de merda". Per tot plegat, va agrair a Iglesias la seva tasca durant la campanya i a la política estatal: "La vostra lluita és la nostra lluita", va sentenciar.