El Ple aprova fer una consulta per l’adhesió de la ciutat a l’AMI

La proposta d’adhesió directa va ser rebutjada pel vot de qualitat de l’alcalde

  • Text: Marta Gómez. Fotografia: Anna Aluart
  • Divendres, 04 Setembre 2015 10:11

ple municipal

Al Ple Municipal d’ahir, dijous 3, CiU i ERC presentaven la proposta perquè la ciutat de Mataró s’adherís a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), punt que es va tractar directament amb una proposta que portava la CUP: fer un consulta popular per qüestionar aquesta adhesió. L’Asssemblea Nacional Catalana (ANC) conjuntament amb Òmnium Cultural van voler posar de manifest el seu ple suport amb les forces sobiranistes intervenint al Ple cada una d’elles.

La proposta d’adhesió directa no va ser aprovada. L’empat de vots a favor i en contra van portar a l’alcalde, David Bote, a utilitzar el vot de qualitat per desempatar. Va ser a la votació de la segona proposta quan les dues abstencions de Volem Mataró i ICV van girar el vot i van votar a favor de la consulta. Així doncs, amb els vots a favor de CiU, ERC, la CUP, Volem Mataró, ICV i la no adscrita i els vots contraris de la resta de partits es va aprovar fer una consulta popular en un termini de 90 dies per saber si Mataró ha d’entrar, o no, a l’AMI.

Les reaccions

Tots els partits polítics van utilitzar el seu torn de paraula per expressar el seu posicionament polític respecte a l’AMI. ICV, per exemple, en boca del seu líder Esteve Martínez va destacar el compromís de “seguir treballant pel dret a decidir” mentre que Mònica Lora, de Plataforma per Catalunya, apel·lava als “objectius partidistes” de l’AMI i assegurava que des del seu partit no pensen “permetre que l’Ajuntament destini recursos públics pels interessos d’uns quants”. Per part del PP José Manuel López lamentava la votació per “intentar decidir coses que no tenim competència des de l’Ajuntament”.

Montse Morón, de Volem Mataró, va recordar la seva postura pel dret a decidir i va voler mencionar la fidelitat que tenen des del partit amb els catalans: “ens tindran al seu costat construint el model del país que sigui, independent o no, sempre que es respecti l’estat del benestar”. Ciutadans va ser més contundent en les seves paraules. Xavier Caravaca, el líder de C’s a l’Ajuntament va assegurar que “l’AMI dóna suport a fets colpistes” i que “tan sols” és un “club de ciutats”. El PSC per la seva banda van votar en contra de les dues propostes perquè, segons va explicar la seva portaveu, Núria Moreno, han de “tenir coherència amb els principis socialistes, catalanistes i federalistes” encara que sempre “s’han de respectar les opinions i la pluralitat de la ciutat”. Moreno va afegir que trobava molt poc indicat el moment de fer la proposta per la proximitat amb les eleccions del 27S.

ple

ERC, CiU i la CUP van fer unes declaracions molt similars. Per part d’ERC van apel·lar al moment que viu Catalunya i al paper dels municipis: “El municipalisme és l’eina base del canvi social”. CiU va remarcar la construcció del “projecte de futur” i la CUP va posar sobre la taula “l’horitzó de la república catalana” com a “porta oberta cap a la independència”.

L'aprovació d'aquesta proposta de consulta porta a convocar-la en un termini de 90 dies.