El nou govern redueix els càrrecs de confiança i congela les aportacions als partits

L’abstenció d’ERC i PP permet aprovar el cartipàs de govern i el nou organigrama de l’Ajuntament

  • Mireia Biel
  • Dijous, 09 Juliol 2015 14:37

ple de juliol

El ple va aprovar ahir el nou cartipàs i la nova organització de l’Ajuntament, principalment gràcies a l’abstenció d’ERC i PP. La sessió era la primera del nou Ajuntament després del ple de constitució del juny i va estar marcat pels retrets de l’oposició al govern per la congelació de la despesa destinada als grups municipals i per l’aprovació d’uns càrrecs de confiança dels quals no es coneixen els noms.   

ERC i PP van abstenir-se en la votació del ple per aprovar el cartipàs i això va permetre que el govern de Bote pogués tirar endavant el nou organigrama i les retribucions. La votació en contra de la resta de l’oposició va deixar entreveure que aquest no serà un mandat fàcil per al nou alcalde. De fet, la sessió va estar marcada, entre altres, per la congelació de les aportacions que reben els grups, que es manté en els 275.000 euros en total. En paraules de l’alcalde Bote, “Mataró ha de saber que els grups tenen els recursos suficients per fer política”, però l’oposició va carregar contra el govern per aquesta qüestió, ja que es manté l’assignació global als grups municipals malgrat que aquests han passat de sis a nou.

“Afeblir l’oposició”

En aquest sentit, Esteve Martínez (ICV-EUiA) va denunciar que “es redueixen els recursos dels grups polítics, en alguns casos fins al 50 per cent i així s’afebleix l’oposició”, mentre que Montse Morón (VoleMataró) va lamentar que “amb aquesta mesura es penalitza els grups petits”. Per Juli Cuéllar (CUP), la congelació de l’assignació “no és casual” i considera que “s’ha d’augmentar la partida als grups a costa de rebaixar els sous dels regidors i dels càrrecs de confiança”.

I és que el sou de l’alcalde (57.500€), el dels tinents d’alcalde (43.700€) i el dels portaveus (38.175€) es manté respecte del mandat anterior, però el govern municipal ha decidit reduir la retribució que perceben els regidors sense tinença d’alcaldia i augmentar en un 6 per cent el sou del primer tinent d’alcalde, càrrec que ocupa Joaquim Fernàndez (CiU). La retribució de tots ells ascendeix als 793.000 euros bruts anuals.

De 7 a 3 càrrecs de confiança

El ple del cartipàs també va servir per aprovar els càrrecs de confiança i la seva retribució, que passen de set a tres en aquest mandat, un fet que permet reduir la despesa que s’hi destina de 90.000 a 85.000 euros i augmentar 4 funcionaris.  Els noms de les persones que ocuparan aquests càrrecs no s’han fet públics, cosa que va molestar l’oposició que va lamentar que s’aprovessin sense conèixer-los. De totes maneres, tot apunta que l’exregidor Esteve Terrades, qui va responsabilitzar-se de la campanya electoral de Bote, serà l’assessor de l’alcalde i que Josep Maria Torrent ocuparà l’assessoria de Promoció de Ciutat. El nom del coordinador de l’Àrea de Serveis Territorials, PUMSA i coordinador de les empreses municipals encara no ha transcendit.

 

“Transparència”

El govern municipal format per CiU i PSC va deixar clara la seva voluntat “de transparència i d’explicar a ciutadania com es preveuen gestionar els recursos públics”. El govern ja va presentar la seva organització el dia del ple de constitució de l’Ajuntament, que s’articularà entorn de cinc grans àrees encapçalades per tinents d’alcalde repartits entre els dos partits. David Bote i Quim Fernàndez van subratllar la “bona entesa que hi ha hagut entre els dos grups de govern”. Tots dos van explicar també que ampliaran el màxim el nombre de vocals dels organismes municipals perquè l’oposició pugui tenir-hi representants.