Confirmat: Sociovergència

L'alcalde serà el socialista David Bote i els detalls del pacte es faran públics abans de demà a les 12

  • Redacció
  • Dijous, 11 Juny 2015 21:09

Ciutat 2014/2015, Quim i Bote

El PSC i CiU han arribat a un acord per governar Mataró els pròxims quatre anys. Les dues formacions s'han reunit aquest dijous per superar les diferències que encara existien entre les dues forces pel que fa a les quotes de poder del futur govern municipal. El nou govern municipal, liderat pel socialista David Bote, tindrà onze regidors, a tres de la majoria absoluta. Els detalls del pacte es faran públics aquest divendres. Mataró inicia així una experiència de govern de sociovergència. La ciutat havia estat governada històricament pel PSC en coalició amb partits d'esquerres fins que el mandat passat CiU va assaltar el poder. Els pròxims quatre anys governaran plegats.

Demà dissabte, a les 12 del migdia, començarà el Ple de constitució del nou Ajuntament. Els 27 regidors escollits pels mataronins en les eleccions del passat 24 de maig, prendran possessió dels seus càrrecs en una sessió històrica que obre les portes de la novena legislatura des del restabliment democràtic. Un mandat amb més grups representats que mai, fins a nou partits polítics i que coronarà David Bote com el següent graó de la seqüència que arrenca en Joan Majó, Manuel Mas, Joan Antoni Baron i Joan Mora.

Negociacions a tres bandes

Les tres setmanes consumides des del dia de les eleccions, han avançat en la línia que el gran derrotat del 24 de maig, Quim Fernàndez, esbossava la mateixa nit electoral. PSC, CiU i ERC se sabien com l’única suma a tres bandes que podria facilitar l’elecció de Bote com a Alcalde en la primera votació prevista demà, l’únic trampolí per saltar la barrera dels 14 regidors que donen majoria. Les negociacions no van prosperar ni ser fàcils, però, i l’ERC de Teixidó feia oficial que preferia fer de frontissa fora del govern que participar d’un tripartit amb socialistes i convergents. Tots dos partits negaven a principis de setmana tenir l’acord proper, però fins i tot es coneixia que la proposta inicial convergent era la de mantenir els tres regidors que han tingut cartera en el darrer govern –Fernàndez a Cultura, Calpe a Via Pública i Rey a Promoció Econòmica– fos en un govern que inclogués ERC o en una a dos només amb els socialistes. És el PSC, però, el guanyador de les passades eleccions pel que el tàndem negociador format per Xesco Gomar i Esteve Terradas era el que liderava les negociacions polítiques entre els tres partits.

Ciutat 2014/2015, plenes de públic

Un Ple especial

El Ple de constitució del nou Ajuntament arrencarà amb puntualitat i enmig de gran expectació al punt de les dotze del migdia. Algunes informacions apunten a què tant PSC com CiU aprofitin el mateix dissabte per presentar l’acord de governabilitat i el cartipàs que liderarà David Bote. Aquesta presentació es podria avançar, potser, a avui divendres a la tarda.

El Ple dels nou grups municipals té números per allargar-se més que en altres sessions inaugurals dels mandats precedents. El cerimonial està marcat des de la constitució de la mesa d’edat amb els regidors més gran i més jove, les intervencions de cadascun dels caps de grup municipal i la votació. El moment de màxima expectació arribarà després d’aquesta primera votació quan David Bote rebi la vara d’Alcalde i llegeixi el seu primer discurs com a Alcalde. Del discurs d’investidura se’n derivaran les línies estratègiques del nou govern i serà la primera gran intervenció pública d’un polític que en un any haurà passat de ser un perfecte desconegut a convertir-se en un dels alcaldes més importants del seu partit al país.

L’accés al Saló de Sessions estarà restringit per límit d’aforament i l’entrada a la sessió es farà per invitació. L’entitat anti-racista UCFR ha convocat una manifestació en la línia de qui, fa quatre anys, va redoblar la pressió sobre un Ple que es podrà seguir en directe per m1tv.