Un Pla estratègic i la tercera biblioteca, prioritats culturals d’ICV-EUiA

El partit vol convertir els centres cívics en pols culturals i donar centralitat política a la cartera

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 11 Maig 2015 11:44

Camats, Martínez i Spa

Cultura torna a ser al punt de mira d’ICV-EUiA. El partit va presentar divendres, amb la visita de Dolors Camats, el seu programa cultural que té en Carles Spa –número 3 de la candidatura– de referent i un objectiu clar, verbalitzat per l’alcaldable Esteve Martínez: “la cultura ha de ser un element patrimonial i de creixement, una eina de cohesió a l’abast de tothom”. La proposta estrella dels ecosocialistes implica elaborar un pla estratègic de cultura "per acabar amb la improvisació cultural" i en contraposició amb el Llibre Blanc “molt poc participat” que CiU ha tirat endavant aquest mandat. Segons Spa: "Cal fer una planificació amb horitzons i creure amb la participació per “definir una estratègia cultural per Mataró, que no funcioni a cop d’oportunitats”.

El partit s'ha compromès a planificar la tercera biblioteca pública de la ciutat, reordenar tots els equipaments culturals de Mataró i fer de Can Marfà una gran seu museística. També volen integrar tots els centres cívics en l'activitat cultural de manera que "es converteixin en una porta d'entrada".


Per Spa “la cultura és un eix fonamental pel model de ciutat que volem, des de la cultura podem donar solució a molts temes". Per això, el partit aposta per a garantir l'accés universal de la cultura, treballar per a potenciar la creativitat, vetllar per la participació i relacionar les iniciatives del sector públic i les del privat. "Mataró té una musculatura cultural però les entitats estan deslligades entre elles. L'Ajuntament ha de fer el paper de relligar-les”. Esteve Martínez subratlla que els principals projectes culturals del darrer mandat han estat l'obertura de la biblioteca pública Antoni Comas i del Museu del Gènere de Punt de Can Marfà i que els dos projectes "van ser projectats pels anteriors governs d'esquerres de Mataró". Pel que fa a Can Marfà, Martínez considera que "no mostra la potencialitat que podria tenir". El candidat a l'alcaldia va celebrar l'existència de la iniciativa sorgida del teixit social, Can Fugarolas, un "projecte estratègic al que cal donar tot el suport necessari”.

“Element d’igualtat”

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va assegurar que la cultura ha de ser un element d'igualtat d'oportunitats i de dinamització de l'economia i el teixit cultural del país. "La cultura no pot ser concebuda com un luxe, sinó que ha de ser un dret", va recriminar Camats. La líder d'ICV culpa "la dreta" d'aprofitar la crisi per a desmantellar el sector cultural. "El Departament de Cultura de la Generalitat ha pràcticament desaparegut. No existeixen inversions al país", va constatar.