9 partits per repartir-se 27 regidors

Comença la campanya electoral més competida de la democràcia local mataronina

  • Cugat Comas / Fotos: arxiu
  • Divendres, 08 Maig 2015 13:51

Ciutat 2014/2015, candidats

La passada mitjanit, al punt que arrencava aquest divendres 8 de maig, ha començat la campanya electoral de les eleccions municipals 2015. És la desena vegada des del restabliment democràtic que els mataronins escolliran els 27 regidors que els representaran al Saló de sessions de l’Ajuntament durant els propers quatre anys de mandat, i els pronòstics apunten a una atomització superlativa del consistori resultant.

Nou candidatures parteixen des d’avui amb possibilitats d’entrar amb representació, els sis que han tingut cadira des del 2011 –CiU, PSC, PP, PxC, ICV-EUiA i la CUP– als que cal sumar ERC, Ciutadans i VoleMataró. El context polític tant nacional català com de caràcter estatal, confereixen a les eleccions mataronines un rerefons que converteix el resultat en encara més difícil de preveure que en cap ocasió precedent.
De les nou eleccions municipals celebrades des del 1979 fins a l’actualitat, el PSC va ser el vencedor en les primeres 8 ocasions i ara fa quatre anys el convergent Joan Mora va assolir l’alcaldia per primera vegada.

L’exemple d’aquest mandat

El mandat polític local ha estat marcat per la “minoria absoluta” d’una Convergència i Unió que amb només 8 dels 27 regidors ha hagut de suar cada votació i acord. La maquinària municipal, handicapada per la crisi financera de l’Ajuntament, ha costat de rutllar però s’ha superat el mandat amb la implicació en diferents votacions, de fins i tot la totalitat dels regidors.

Aquest 2011-2015 suposa un canvi en la manera de governar la ciutat, que fins llavors sempre havia tingut govern amb la majoria parlamentària lligada i signada en un paper. Alhora, però, fins i tot els mateixos regidors de l’actual govern, reconeixen la dificultat de governar com s’ha fet i la duresa i erosió de cada mes, cada acord i cada Ple.

La gran incògnita: la participació
L’emergència a nivell estatal de forces com Podem o Ciutadans els col·loquen en moltes travesses com a clars candidats a tenir regidors en el futur consistori. Com una CiU menys forta en l’àmbit nacional capitalitzarà la seva obra de govern, saber si el PSC renovat que encapçala Bote podrà tancar el parèntesi convergent o si el PP de López pot trencar el seu sostre local, són incògnites que es resoldran durant aquests 15 dies de campanya. Una ERC en pujança que fa quatre anys va quedar fora, el vot sempre imprevisible de PxC o fins on podrà arribar el suport clàssic a ICV-EUiA i la CUP, són altres al·licients d’una lluita que dependrà, en gran mesura, de la participació que hi hagi un 24 de maig que cau, a Mataró, en ple pont de la Fira. El sotrac de les atraccions electorals va en augment a partir d’avui.