Arxivat el cas dels sobresous de la FMC contra Mora i Baron

L’Audiència arxiva el cas que afectava fins a 40 alcaldes

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 16 Març 2015 15:41

Signatura Baron Mora

L'Audiència de Barcelona ha decretat el sobreseïment lliure dels 40 alcaldes imputats en el cas de les suposades dietes irregulars cobrades com a membres de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Segons el tribunal, la FMC és un ens privat, tot i rebre la majoria de fons d'arques públiques, i per tant no es pot acusar els seus membres de malversació de fons públics, com feia la Fiscalia Anticorrupció. Tant l’actual Alcalde de Mataró Joan Mora com el seu antecessor Joan Antoni Baron estaven imputats i han expressat la seva satisfacció pel sobreseïment del cas.

En una breu interlocutòria, l'Audiència considera que la FMC, tot i rebre la major part dels seus ingressos de part dels ajuntaments i altres organismes públics, no és una administració pública, sinó una entitat privada, amb estatuts que regulen el seu funcionament intern, que està sota l'empara de la llei d'associacions i del dret privat i a la qual és voluntària la seva afiliació. Per això, afirma que els diners que procedeixen d'entitats públiques "perden" aquesta condició en el moment que ingressen a la FMC. Per tant, ja no es pot culpar ni els administradors de l'entitat ni els seus membres de malversar fons públics.

No eren dietes

La fiscalia acusava els alcaldes de cobrar com a suposades dietes el que en realitat eren, segons el ministeri públic, sobresous encoberts. Així, denunciava que es pagaven quantitats fixes mensuals als alcaldes segons la seva posició en els òrgans de govern de l'entitat, independentment d'on visquessin. Els pagaments també es feien en mesos on no hi havia reunions. No obstant això, tots els imputats van negar que les quantitats percebudes fossin dietes, sinó que, segons ells, es tractava de pagaments per la feina realitzada i el grau de representació que comportava, i tots van dir que havien declarat a Hisenda aquells ingressos. L'adscripció d'aquests pagaments a l'apartat de dietes, segons els responsables de la gestió administrativa de la FMC, podria haver estat un error en la comptabilitat interna, però en cap cas es van pagar de forma opaca, segons van declarar al jutjat de Sabadell.