L’informe final sobre els pisos de PUMSA descarta corrupció en la seva gestió

Només el pis adjudicat a dit al fill de l’exgerent és manifestament irregular

  • Cugat Comas
  • Divendres, 13 Febrer 2015 13:33

Francesc Esteve, Joan Mora i Montserrat Rodríguez

Ni corrupció, ni amiguismes ni ingerències polítiques. L’adjudicació de pisos de protecció oficial de Mataró, de les carteres de Pumsa i Prohabitatge, no eren la col·lecció d’irregularitats que s’apuntaven fa un mes quan es va filtrar l’informe provisional d’una auditora encarregat per l’Ajuntament. Amb l’informe ja acabat i la instrucció pròpia de l’Ajuntament feta, es punxa la bombolla de dubtes i queda sobre la taula un sol cas manifestament irregular: el del pis adjudicat al fill de l’exgerent de Pumsa César Fernández. La fiscalia ja ha iniciat diligències penals al respecte.

Francesc Esteve, gerent de l’Ajuntament, va prendre la paraula en roda de premsa per presentar al costat de l’Alcalde Joan Mora i la regidora d’urbanisme Montserrat Rodríguez les conclusions de la seva instrucció. Esteve va reconèixer que “no es pot demostrar que hi hagués amiguisme ni ingerències polítiques, hi ha casos d’opacitat i de falta de transparència però només hi ha un cas, el del fill de l’exgerent, manifestament irregular”. La més taxativa, al seu costat, era Rodríguez que va manifestar que “s’ha de defensar l’honestedat i la feina dels treballadors de Pumsa, la feina dels quals ha estat al punt de mira però que s’ha demostrat que havien treballat bé”.

"Visió mercantilista"

Amb tot detall, Francesc Esteve –l’elecció del qual com a instructor havia aixecat suspicàcies entre l’oposició– va desgranar la investigació interna duta a terme des de l’Ajuntament. Es dóna la circumstància que l’extreballadora de Pumsa que havia destapat el cas no ha volgut participar d’aquesta instrucció. Esteve va donar compte de les investigacions fetes i va arribar a conclusions com que “el parc d’habitatges s’ha gestionat durant molts anys amb una visió molt mercantilista, en què el principal objectiu era tenir els habitatges llogats per obtenir-ne rendibilitat econòmica”. El gerent, principal càrrec de confiança del govern, també va assegurar que “en la gestió que es fa dels pisos durant anys hi falta transparència i una visió poc administrativa, que no deixa constància d’algunes gestions amb la qual cosa la instrucció no pot avançar”.

En aquest punt va voler aclarir que en tots els casos menys en el del fill de l’exgerent “els qui han estat adjudicataris de pisos de protecció oficial complien els requisits per tenir-los, tots hi tenien dret però no podem saber si el seu era el millor dret”.

Un sol cas irregular, en mans de la fiscalia

De tots els casos investigats, destaquen els de quatre pisos adjudicats a treballadors de la mateixa Pumsa o familiars directes. En tots els casos el termini transcorregut entre la inscripció a la llista única i l’adjudicació era molt curt, però també es tractava de pisos que portaven mesos buits. És per aquest motiu que les adjudicacions no poden ser irregulars, com sí que apuntava l’auditoria filtrada fa setmanes. Si es va arribar a parlar de 200 casos amb deficiències, manca de documents o possibles irregularitats, el saldo final queda en un cas en mans de fiscalia i quatre més, que si bé són sospitosos no són constitutius de cap irregularitat manifesta.

L’instructor de la investigació sí que parla de “sistema dèbil, amb poca vocació administrativa, amb procediments opacs i amb poques garanties” per tractar la gestió que es feia dels pisos. Sense arribar a parlar de desgavell, Esteve tanca el seu informe amb una sèrie de recomanacions que el govern vol fer seves. Que l’adjudicació de pisos passi pel Consell d’administració de Pumsa –fins ara era facultat del gerent de la societat i Esteve va parlar de “grans poders de César Fernàndez des de 1991, per sobre dels polítics i tot–, que els preus de lloguer es revisin a la baixa respecte del mercat lliure o reglamentar la disposició de pisos per Serveis Socials són algunes de les propostes sobre la taula. L’Alcalde va recollir el guant per assegurar que “aquest govern ha canviat la visió mercantilista que es tenia anteriorment de Pumsa, hem canviat el paradigma en el marc de la conscienciació sobre les dificultats de molts mataronins d’accedir a l’habitatge”.