Mora, sobre el cas PUMSA: “La responsabilitat és de tots”

El govern reconeix "falta de rigor" però assegura que no s’ha acabat la investigació

  • Redacció
  • Dilluns, 12 Gener 2015 12:01

Pisos Pumsa roda premsa

La filtració de l’informe provisional de l’auditoria sobre el sistema d’adjudicació de pisos de protecció oficial  feta pública la setmana passada va obligar el govern de la ciutat a moure fitxa. L’Alcalde i la regidora d’urbanisme van sortir al pas de les múltiples irregularitats destacades admetent “falta de rigor” amb una mà i reivindicant-se en paraules de Joan Mora com “el govern destapa, persegueix i investiga aquest cas”. Igualment des de l’Ajuntament es demana cautela amb la xifra de 127 pisos sota sospita, ja que d’adjudicació a dit només n’hi ha, fins ara, una de confirmada: la del fill de l’exgerent de la companyia César Fernández. Aquest cas ja s’ha traslladat a la fiscalia mentre l’adjudicatari encara no ha retornat les claus de l’immoble. Mora assegura que la responsabilitat de què s'hagin fet coses malament és de tothom, "des de l'últim treballador fins al màxim responsable, que sóc jo".

L'alcalde assegura que la investigació sobre l'adjudicació de pisos de PUMSA encara no s'ha donat per tancada i que és amb les conclusions definitives quan l'Ajuntament prendrà les decisions "jurídiques, administratives o penals" que calgui i contra qui calgui. Mora va insistir que ha estat sota el mandat de CiU que s'han començat a fer canvis en el si de l'empresa municipal d'Urbanisme, "fulminant" l'històric gerent César Fernández i reforçant el control sobre la societat a través del cap d'Urbanisme, el secretari municipal i l'interventor municipal. Tot i això, l'alcalde no esquiva cap responsabilitat i assumeix que si fins al moment ningú s'havia adonat de les irregularitat i la mala praxis en el funcionament de PUMSA és per culpa de tots: "És evident que la responsabilitat és una, però és de tothom, de fer la feina ben feta, des de l'últim treballador fins al màxim responsable, que sóc jo".

“No hem fet les coses prou bé”

"No qüestiono la feina de ningú, però en conjunt no hem fet coses prou bé", assegura l'alcalde. En aquest sentit, Mora va demanar lleialtat" a la feina ben feta i a la institució, a tots els treballadors públics perquè "quan hi ha una cosa mal feta s'ha de dir quan toca i on toca i en el moment que es coneix. Mai més s'haurien de produir casos com aquests". "Cadascú és responsable del seu lloc de feina i de les conseqüències que porta fer les coses bé o malament", ha etzibat. L'alcalde s'ha mostrat preocupat per com el cas sobre l'adjudicació de pisos de PUMSA pugui afectar la imatge i l'honorabilitat de l'Ajuntament i ha insistit en "anar fins al final" en la investigació.

“No són iguals tots els casos”

Per la seva banda, la regidora d'Urbanisme i presidenta de PUMSA Montserrat Rodríguez va suavitzar el missatge de l'alcalde i assegura que no es tracta de cap cas d'"amiguismes" i vol evitar criminalitzar el personal de PUMSA, l'actual i el passat: "No és el mateix que un cas no estigui documentat a què estigui adjudicat a dit". En aquest sentit va alertar contra posar tots 127 casos investigats en el mateix sac, ja que en molts casos hi ha falta de documents a nivell administratiu i no adjudicacions ad hoc. Amb tot assegura que si es descobreixen més casos com el de l'exgerent es denunciaran i admet que durant molts anys "no s'ha treballat bé ni amb rigor". Rodríguez es va comprometre a modificar els procediments administratius en el si de la societat municipal "perquè no torni a passar".

Missatge de calma als adjudicataris
Tant l'alcalde de Mataró com la regidora d'Urbanisme van aprofitar la seva compareixença per enviar un missatge de calma als adjudicataris dels pisos de PUMSA: "Si algú ha fet les coses malament, ha estat PUMSA i no els adjudicataris dels pisos", va sentenciar l'alcalde.