“Som un equip i tornarem a guanyar”

Joaquim Fernàndez, alcaldable de CiU a Mataró

  • Cugat Comas / Fotos: Anna Aluart
  • Dimecres, 17 Setembre 2014 13:25

CIU quim fernàndez

Somrients i fent pinya. Així compartien dimarts, davant els mitjans de comunicació, l’actual Alcalde i el que el vol substituir, el present i el futur de CiU a Mataró, Joan Mora i Joaquim Fernàndez. Hores abans, en una assemblea plàcida al Centre Cívic del Pla d’en Boet tota la federació de Convergència i Unió havia oficiat formalment la designació del fins ara Primer Tinent d’Alcalde com a nou alcaldable, el que tindrà el repte de mantenir l’alcaldia en mans nacionalistes. Tant dilluns a la nit a l’assemblea com l’endemà dimarts en roda de premsa, CiU busca la foto del fer pinya i de l’equip de vuit regidors que ha ostentat en una mena de minoria resistent la governació de la ciutat durant aquest mandat. A primera fila, a més de Mora i Fernàndez, també Marcel Martínez com a líder d’UDC a la ciutat. A Mataró no trontolla la unitat de la federació, asseguren.

El dia que Joan Mora va anunciar que no seguiria, Joaquim Fernàndez era, per raons de pes, a la terna de possibles candidats que de seguida es va posar sobre la taula. Hi figurava ell igual que Núria Calpe i Miquel Rey, amb qui l’alcaldable va repetir, per activa i per passiva, que formaven un equip. “S’ha dit que hi ha hagut tensions i no és cert, en aquest temps que ens hem donat per escollir un candidat hem parlat, hem compartit i hem fet més equip que mai abans” assegurava Fernàndez. L’alcaldable va assegurar sobre el procés que “cadascú té unes potencialitats però, per sobre de tot, som un equip que hem treballat junts i ens entenem”. I aquest equip tornarà a encapçalar la llista i té un repte clar: “hem de tornar a guanyar”.

CIU quim fernàndez

Sense canvis al govern

L’elecció de Fernàndez com a alcaldable no canviarà la dinàmica de govern en què Joan Mora seguirà al capdavant fins a la constitució del nou Ajuntament. “Vaig dir que seguiria d’Alcalde i seguiré fent feina com a Alcalde igual que en el projecte de continuïtat que encapçalarà en Quim hi seré per ajudar, al davant hi va qui talla el vent però l’important és tot l’equip que va darrere”, va dir Joan Mora. El continuisme és clar perquè Fernàndez ja era el regidor més veterà de la plantilla de CiU a l’Ajuntament i la mà dreta, segon Tinent d’Alcalde i ànima pròpia dins el govern. Ell mateix va afanyar-se a recordar l’obra feta com a garant de les maneres i polítiques d’un govern al qual voldrà donar continuïtat tot i que no està segura la disponibilitat de totes les peces de seguir a les llistes. Fernàndez va enumerar la lluita contra les preferents, el Pati del Cafè Nou, el Club Nàutic o l’espai Gatassa com a fites aconseguides i va avisar que “aquest ha estat un mandat sense diners però amb il·lusió, treball i cohesió i el que ve no serà diferent, haurem de seguir treballant sobre la base de la seguretat, l’ocupació i la convivència”.

La incògnita de la CUP

Amb l’elecció de Joaquim Fernàndez com a alcaldable de CiU, només queda la CUP entre els actuals partits amb representació, per designar els seus candidats a les municipals de la pròxima primavera. El Partit Popular, Plataforma x Catalunya i ICV-EUiA repetiran cap de cartell amb José Manuel López, Mònica Lora i Esteve Martínez, respectivament i el PSC ja va proclamar David Bote com a candidat. ERC, des de fora del consistori, repetirà amb Francesc Teixidó. Tot apunta a què Ciutadans es presentarà amb Juan Carlos Ferrando i Podemos també anirà a les urnes.

CIU quim fernàndez

L’home fort de Convergència a Mataró

Joaquim Fernàndez serà l’alcaldable de Convergència i Unió a les eleccions municipals del 25 de maig del 2015. L’assemblea de la federació nacionalista a Mataró va escollir dilluns, per majoria qualificada –el 80 per cent dels militants i el 77 dels simpatitzants– la proposta que l’executiva va presentar-los i que confereix el lideratge i la ‘pole position’ per ser el proper Alcalde, al fins ara número dos del govern com a Primer Tinent d’Alcalde i titular de les carteres de Cultura, Participació Ciutadana, Convivència, Relacions Institucionals i Política Lingüística. Fernàndez és regidor a l’Ajuntament de Mataró des de 1996 i va ser portaveu de la formació en els dos darrers mandats dels convergents a l’oposició. També és el President de Convergència Democràtica de Catalunya a Mataró i Conseller Nacional de CiU en representació del Maresme.

Joaquim Fernàndez Oller va néixer a Mataró el 1958 i va cursar estudis d’arquitectura i va treballar com a comerciant. Està casat i té dos fills.