Impliquen Mora i Baron en un cas de sobresous irregulars a la Federació de Municipis

Tots dos ignoraven la irregularitat dels cobraments i retornaran els diners percebuts

  • Redacció
  • Divendres, 04 Juliol 2014 10:26

Mora-baron pacte2

44 càrrecs de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) haurien rebut sobresous irregulars i entre ells l’actual Alcalde de Mataró, Joan Mora i el seu predecessor, Joan Antoni Baron. La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció assegura que estudiarà tota la documentació i que si consideren que sí que hi van haver sobresous demanaran la imputació i exigiran la dimissió dels afectats, de tots els partits. Les dades d’aquesta operació provenen de la interlocutòria i l'atestat dels Mossos d'Esquadra de la peça 25b sorgida arran de la investigació del 'cas Mercuri'. En aquesta peça s'està investigant si 44 càrrecs de la FMC van rebre sobresous sota la premissa que el que rebien eren diners per dietes i desplaçaments. El més beneficiat d’aquest sistema hauria estat l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos que s’hauria endut 23.964 euros. Mora hauria rebut uns 5.000 euros i Joan Antoni Baron prop de 2.000.

Els dos alcaldes mataronins ja han anunciat que retornaran els diners rebuts i que ignoraven que aquests pagaments fossin irregulars, ja que se’ls presentava com indemnitzacions per feina feta i se’ls retenia legalment l’IRPF.

Tots dos es declaren "molt molestos" perquè se'ls impliqui en un cas com aquest

L'advocat de l'Associació Lliure d'Advocats de Catalunya (ALLAC), Raul García, explica que estan analitzant tota la documentació per determinar si es poden considerar o no sobresous i segons la conclusió a què s'arribi demanaran les imputacions. García ha dit que, en principi, tots ells han de saber que per un càrrec públic "només poden rebre un sou". Des de la Plataforma, i en una primera anàlisi, sí que s'han preguntat que si aquestes quantitats es rebien per desplaçaments com pot ser que rebin més alcaldes de l'àrea metropolitana de Barcelona, més propers a la seu de la federació, que no pas d'altres que vénen d'altres punts més llunyans de Catalunya. Segons García, han pogut comprovar que les quantitats es rebien segons la jerarquia dins de la federació i afegeix que els mossos apunten en la interlocutòria la "coincidència" entre l'inici dels cobraments i l'entrada de l'ex alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, com a president de la FMC.

Joan Mora demana la dimissió del Secretari General

L’Alcalde de Mataró Joan Mora, que també és vicepresident de la FMC, ha reaccionat amb indignació contra els responsables màxims de la institució i especialment el secretari general Adolfo Moreno. Mora explica que no tenia cap sospita que els cobraments fossin irregulars perquè es pensava que es tractava de bestretes per la representació i responsabilitats efectuades i en cap cas de dietes. Mora va dipositar ahir un xec amb els 9.000 euros de tot el cobrat, més les retencions i lidera una demanda de dimissió del mateix Moreno per haver ocultat la investigació dels Mossos i el sistema irregular establerta a la Federació. Els pagaments a la FMC, circumscrits a l’època Bustos, van acabar-se a finals del 2012.

Tota la darrera setmana, els diferents implicats que asseguren actuar “de bona fe i ignorant la naturalesa de sobresous d’uns cobraments declarats a hisenda per feina feta” han mantingut reunions en les quals demanaran una resposta de la Federació que netegi la seva imatge. Fonts properes a Mora asseguren que “amb aquest cas s’està posant en dubte l’honorabilitat, no només dels Alcaldes sinó també de les ciutats que representen”.

Joan Antoni Baron: “Està tot declarat”

“Com podia sospitar res si tots els cobraments estan declarats a Hisenda, tenim els fulls de retenció de l’IRPF i tots pensàvem que eren indemnitzacions per feina feta a la Federació?”, es pregunta Joan Antoni Baron. L’exalcalde demana que s’aclareixin els fets i “no amb una dimissió, sinó depurant totes les responsabilitats i a tots els efectes” per aquest cas que esquitxa la Federació. Baron assegura que “ja vaig posar a disposició de la Federació tots els diners rebuts, només faltaria, si aquests pagaments són irregulars, els diners s’han de retornar”.