Primer pas per “tocar ferm i rellançar-se”

Les abstencions de PSC, PP i ICV-EUiA faciliten l’aprovació inicial dels pressupostos

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 03 Febrer 2014 12:15

Ple de Novembre

Se sabia que abans de finals de gener vencia el termini que l’Ajuntament i els grups municipals s’havien donat amb FCC per a la resolució del deute de l’edifici del Rengle. I també se sabia que d’aquesta resolució en penjava l’aprovació del pressupost municipal. Solucionat un tema, solucionat l’altre. Dijous passat el Ple Municipal va aprovar inicialment el pressupost de 2014 de l’Ajuntament, gràcies a les abstencions del PSC, el PP i ICV-EUiA a la proposta del govern en minoria de CiU. L’Alcalde Joan Mora va assegurar que els comptes aprovats són “tan socials com es pot, i permeten a la ciutat tocar ferm, resoldre un atzucac i poder-se rellançar”.

Els comptes per aquest any pugen a 140.040.909,42 euros, xifra que representa un increment del 21,47% respecte de l'any 2013. Val a dir que l'Ajuntament va funcionar l'any passat amb els pressupostos prorrogats respecte del 2012. Les partides més importants són la d’Educació i la segona, fins a 20 milions, es destina a deute públic. Pugen les assignacions de Benestar Social –en un 5,68 per cent–, Seguretat, Habitatge o Comerç i minven la de Medi Ambient, per exemple.

Sense PAM, de moment

Joan Mora, en roda de premsa, va enumerar algunes de les accions que els comptes han de permetre –tot i que el Programa d’Actuació Municipal encara no s’ha dut a aprovació inicial– com són la tramitació de la nova Angeleta Ferrer, els accessos nord de la ciutat, el desenvolupament del sector del Sorrall, la posada en marxa del Museu de Can Marfà, l’arranjament del Parc Forestal, el pati del Cafè Nou o l’Espai Gatassa. També hi ha partides especials com les destinades al Tricentenari 1714-2014, la gespa pel camp de la UD Molins. “No podem fer grans inversions però sí destinar petites quantitats, aquest govern durant aquesta legislatura no podrà fer grans obres, ni el següent tampoc, cal saber gestionar-ho, anar aprimant el deute i dipositant petites quantitats en els àmbits més necessaris, com és, sobretot, en totes les polítiques socials”, va dir Mora. L’Alcalde va agrair l’abstenció dels tres grups de l’oposició “per uns pressupostos que són el que poden ser” i va situar “als extrems” l’oposició de PxC i la CUP als comptes.

CUP i PxC en contra
Precisament contra els pressupostos, la CUP va centrar la seva crítica per la “tirania de la deutecràcia que consagren aquests comptes”, segons va dir Safont-Tria. El regidor va assegurar que “és un pressupost sense ofici ni benefici, no generarà ocupació ni beneficia la ciutat, perquè l’empobreix”. Mònica Lora, per la seva banda, va assegurar que “deixo a la consciència del govern poder retallar en partides que no són essencials, la seva política continuista no és la del canvi que van prometre”.

Les tres abstencions

Les tres abstencions de l’aprovació inicial van venir del PSC, el PP i ICV-EUiA i es van notar matisos i tons diferents en les tres intervencions dels portaveus. Així, el PSC que ja havia aprovat amb CiU les ordenances fiscals, va valorar positivament que “per fi es cobreixin les vacants de Policia Local” i Montserrat López va reivindicar que l’edifici del Rengle “sí que dóna rèdit a la ciutat, té el 70 per cent ocupat i hi treballen centenars de persones: ens agradaria que també s’informés en positiu”. José Manuel López, del PP, va assegurar que el cos li demanava votar en contra però que s’abstenien “perquè és el pressupost que hi ha, no hi ha gaire marge, no els donarem un xec en blanc”, va advertir. Per últim Esteve Martínez va queixar-se de la “manca de diàleg d’un govern que no està predisposat a dialogar, no hem tingut temps material d’estudiar la proposta”. El portaveu d’ICV-EUiA va demanar un accent social en els comptes per aquest any.