Pluja de crítiques al procés participatiu sobre la neteja

El govern va tirar endavant l’encàrrec tot i no rebre cap suport a la Comissió Informativa

Ple d'Octubre

El procés participatiu per definir el servei de neteja i recollida de residus de la ciutat neix amb mal peu. Després que a inicis de setmana l’Ajuntament el presentés i expliqués que es destinarien 73.000 euros a tot el procés, el Ple Municipal va ser ahir la caixa de ressonància del desacord de la resta de grups municipals amb el propi procés i amb el fet que el govern l’hagi tirat endavant tot i el vot en contra de la Comissió Informativa. La CUP havia presentat una proposta de ressolució que no va prosperar per canviar de model i el punt va servir perquè tota l’oposició advertís el govern que la seva unilateralitat en endegar el procés li pot costar el no poder aprovar el plec del contracte quan aquest hagi de tornar al Ple.

Núria Calpe va defensar l’encàrrec a una agència externa perquè “anteriorment ja hi hem treballat i a més amb el calendari que teníem els professionals de la casa no tenien capacitat per fer un procés similar”. La titular va defensar que el procés “permetrà definir un servei millor sense invertir-hi més diners” i es va mostrar contrariada pel fet que l’oposició critiqués el procés participatiu.

Crítiques unànimes
Tota l’oposició va sortir en bloc contra el govern per tirar endavant el procés sense cap suport a la Comissió informativa. “Aquest procés sembla més de màrqueting i publicitari que no pas real, no entenem per què han tardat tant a iniciar-lo ni que vulguin fer veure que és participatiu quan sembla que tenen les conclusions molt clares” va dir el socialista Francesc Melero. José Manuel López, del PP, va advertir que “el que comença malament, acaba malament” i va posar en dubte l’afirmació de l’Ajuntament de no haver rebaixat la dotació destinada a neteja: “amb 40 treballadors menys i prescindint de serveis ens estem gastant el mateix? no pot ser!”. Des de PxC, Mònica Lora va assegurar que “no ens convencen ni les intencions ni la posada en pràctica”. Des d’ICV-EUiA, Esteve Martínez va considerar que “fan veure que la ciutadania tindrà un paper rellevant quan està tot decidit, estem orfes de debat i de participació”. El regidor de la CUP Xevi Safont-Tria va considerar “una estafa” els 73.000 euros i va advocar per “Un estudi seriós d’alternatives a un sistema que és car i no deixa la ciutat neta”.