Mataró aprova una normativa reguladora per les prestacions socials econòmiques

Ortiz assegura que “és una aposta decidida per la transparència”

El Ple del mes de setembre va aprovar el Reglament municipal de prestacions econòmiques d’urgència social. Amb aquesta nova normativa, l’Ajuntament pretén poder atendre situacions de necessitats puntuals, urgents i bàsiques. Olga Ortiz, regidora de Família, Benestar Social, Salut i Consum, detalla que “es tracta d’una aposta decidida per la transparència”. Per tant, el reglament permetrà posar ordre al sistema d’atorgament de prestacions socials, deixant ben clars els requisits a complir i estudiant, cas a cas, totes les demandes.

 

L’aprovació d’aquest nou reglament és fruit de l’acord entre els diferents grups municipals de l’Ajuntament i gràcies, també, a la Comissió d’Ajuts Socials. Olga Ortiz ha explicat a el Tot que “és la manera de fer públiques les ajudes, la forma com es concedeixen i les seves condicions”. Tot i que la regidora ha matisat que sí que existia un protocol intern, ha valorat molt positivament la nova normativa perquè, segons ha aclarit “té com a objectiu combatre els rumors que inunden la societat sobre la facilitat d’accedir a aquestes ajudes”.

Urgència socialAquestes ajudes vindran condicionades pel pressupost anual aprovat des de l’Ajuntament. De totes maneres, les persones beneficiàries seran aquelles que estiguin empadronades a la ciutat des de fa més de dos anys i que puguin acreditar-ne una residència continuada durant el mateix període. A més a més, és necessari que es trobin en una situació de vulnerabilitat i en risc d’exclusió social. També s’hi inclouran les víctimes de violència, els menors i els incapacitats desemparats. Ortiz ha volgut deixar clar que “es tracta de prestacions destinades únicament a casos d’urgència i puntuals, és a dir, que aquestes ajudes serviran per garantir que les persones puguin viure dignament”.Inversió socialLes prestacions socials es podran situar en àmbits diferenciats segons les necessitats de cada persona o unitat familiar. Així doncs, les dotacions econòmiques oscil·laran entre els 100 i els 1.500 euros, en funció de la branca en què se situï la demanda. L’acceptació de les peticions anirà directament lligada a un informe social que determini les necessitats reals dels candidats a les ajudes. És per això que, per establir la situació econòmica, es consideraran els ingressos nets percebuts durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud pel conjunt dels membres de la llar. Uns ingressos que es determinaran mitjançant l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) que fixa la Llei de Pressupostos de la Generalitat.

Ortiz ha explicat que “la greu crisi econòmica ha provocat una realitat xocant: aquells que tenien certs recursos han vist baixar el seu nivell de vida, mentre que els que ja no disposaven d’aquests recursos, s’han trobat desemparats”. Per sufragar les necessitats de totes les famílies que ho necessiten, el 2011 l’Ajuntament va realitzar destinar aproximadament uns 141.000 euros a aquestes ajudes, tal com ha xifrat Ortiz. Tot i així, segons ha assegurat la regidora “els números poden variar anualment, però ja s’està treballant per incloure aquestes prestacions en els propers pressupostos”.

 Modalitats de prestacions- Necessitats bàsiques d’alimentació, higiene, roba i calçat- Carència o insuficiència de recursos econòmics per a l’accés i manteniment de l’habitatge- Atenció a la infància i adolescència per actuacions de prevenció, situació de risc i desemparament- Prevenció i manteniment de la salut i atenció sanitària- Suport a la integració sociolaboral

Evitar confusionsLa publicació d’aquest nou reglament té una altra consideració i és, segons la regidora de Família, Benestar Social, Salut i Consum, “evitar possibles confusions amb el PIRMI, la renda mínima”. Es tracta d’una ajuda econòmica dirigida a famílies amb greu risc d’exclusió social i pobresa severa que no tenen cap altra font d’ingressos, i va orientada a promoure la seva inserció sociolaboral. Al seu torn, les prestacions socials de caràcter econòmic “són ajudes per a situacions urgents i puntuals per cobrir les necessitats bàsiques de les persones”, tal com ha explicat Ortiz”.