Cetemmsa participa en un projecte europeu d’ecologia industrial

Reutilitzar els residus generats pel sector tèxtil és l’objecte de l’estudi

El Centre d’Innovació Tecnològica i Desenvolupament Empresarial de Mataró i Maresme (Cetemmsa) ha participat en el projecte europeu MESVAL que té com a objectiu establir bases científico-tècniques i estratègies per la recerca de noves vies de valorització regional de residus industrials. Al nostre país algunes de les especialitats productives generen residus que poden utilitzar-se per a la producció de components en d’altres sectors.

Els sectors estudiats en el projecte han estat el tèxtil, curtits, banys galvànics i producció d’oli d’oliva. l’informe final posa de manifest que els metalls pesats obtinguts en el procés de banys galvànics es poden reutilitzar en el curtit de pells, els residus generats en el procés de curtit es poden utilitzar en la lubricació metalmecànica i en el sector farmacèutic i els residus del sector tèxtil poden convertir-se en panells d’aïllament.

MESVAL
El MESVAL és un projecte europeu que s’emmarca dins l’àmbit de l’ecologia industrial. El projecte, coordinat pel Centre Tecnològic de Manresa, s’emmarca en el Programa europeu Interreg IIIC Sud i compta amb la participació de quatre regions europees: Catalunya, Toscana i Abruzzo (Itàlia) i Peloponeso (Grècia). El projecte permetrà la creació de xarxes i col·laboracions regionals i entre centres tecnològics. A més a més, els resultats obtinguts contribuiran a la redacció d’un pla director de gestió mediambiental cooperativa.