Fins al 15 d’octubre, fer foc està prohibit

No es podrà fer foc, sigui quina sigui la finalitat, en els terrenys forestals ni en els 500 metres que els envolten

Imatge de l'incendi

Des d’ara i fins al 15 d’octubre, està prohibit fer foc en terrenys forestals. Així ho determina el Decret 64/1995, el qual regula que en els terrenys forestals i en els 500 metres que l’envolten no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat. Especialment, a més, està prohibit cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, exceptuant els casos en els quals es disposi d’autorització expressa del Departament d’Agricultura. Aquesta prohibició es dóna tant en terrenys poblats d’espècies arbòries, com els que no ho estan, i té la voluntat de prevenir els incendis.

Barbacoa Gress Mataró
Dins les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, està permès fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires. A més, queda prohibit llençar objectes encesos com burilles de cigarret, abocar escombraries i restes vegetals i industrials, llançar focs d’artifici i artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors en obres realitzades en carreteres que travessin terrenys forestals.

Cremes controlades

Per fer foc controlat entre el període comprès entre el 15 de març i el 15 d’octubre, cal sol·licitar una autorització a les oficines comarcals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. La normativa preveu que les autoritzacions es puguin sol·licitar per eliminar restes vegetals i restes de poda originades pels treballs agrícoles i, en aquest cas, els pagesos han de fer un únic tràmit directament a l’Ajuntament del seu municipi.

La resta de l’any, entre el 16 d’octubre i el 14 de març, tots els que vulguin fer foc a les zones mencionades, no requereixen aquesta autorització administrativa però sí que han de comunicar-ho prèviament.

Maresme 2014/2015,  maresme risc d'incendis