Alerta per la mortalitat massiva de nacres a la posidònia

Un microorganisme unicel·lular bloqueja el sistema digestiu fent que mol·lusc mori de gana

  • Laia Mulà
  • Dimecres, 15 Novembre 2017 09:17

La nacre o nobilis

La nacra és un mol·lusc bivalve del mar Mediterrani molt característic de les praderies de posidònia i Mataró en té una de les més importants. Aquesta espècie actualment es  troba altament amenaçada per un organisme microscòpic que li impedeix alimentar-se. Els experts alerten que la massiva mortalitat observada de la nacra pot significar l'extinció de l'espècie a tot el Mediterrani en qüestió de mesos i demanen que tothom que obtingui informació de l'animal la faci arribar a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

Els científics van començar a veure la magnitud del problema a finals del 2016 quan es va començar a observar un gran nombre d'individus morts al sud de l'Estat Espanyol. Aquest fenomen es va anar estenent primer a les Balears i posteriorment al sud de la costa catalana.

Molt present a Mataró

A Mataró en les darreres setmanes tots els exemplars observats pels col·laboradors de l'associació Posidònia 2021 ja han estat afectats per un organisme microscòpic unicel·lular encara no classificat que bloqueja el sistema digestiu fent que aquest mori literalment de gana. Malauradament les úniques observacions de nacres vives darrerament corresponen a una espècie molt similar de mida més petit.

En aquest moment les poblacions de la Costa Brava són les úniques de tota la costa Mediterrània que encara no han estat afectades però els experts creuen que en poc temps també els arribarà la plaga.

Per tal de protegir aquesta espècie i aturar la seva extinció els experts demanen que qualsevol que obtingui informació d'aquest animal la faci arribar a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o a la seva web (http://www.observadoresdelmar.es/projecte-14.php)