L'institut Miquel Biada i la piscina municipal redueixen les factures elèctriques inculcant bons hàbits

L'Ajuntament invertirà el 50 per cent de l'estalvi en millores tècniques dels equipaments

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 15 Desembre 2015 09:30

Estalvi Miquel Biada

L'institut Miquel Biada de Mataró ha reduït al voltant d'un 12 per cent la factura elèctrica en el darrer any sense necessitat de fer cap inversió i només havent inculcat bons hàbits entre els alumnes. La iniciativa forma part del projecte Euronet 50/50 max de la Diputació de Barcelona en la que també hi ha participat la piscina municipal de Mataró, que ha aconseguit reduir la factura en 3.200 euros.

Sobre una factura anual d'uns 60.000 euros, el Miquel Biada va estalviar l'any passat 7.300 euros gràcies a gestos senzills com el fet d'apagar els llums de l'aula quan hi ha un canvi de classe o tancant els equips informàtics quan no s'utilitzen, explica la directora del centre, Fàtima Prat. Ara l'Ajuntament premia aquestes bones pràctiques i reinvertirà el 50 per cent de l'estalvi –uns 3.600 euros– en millores tècniques de l'equipament que el facin més sostenible i permetin continuar reduint la factura elèctrica.

Els alumnes de primer d'ESO de l'institut Miquel Biada són els que més fiscalitzen la despesa energètica del centre. "S'hi acabaran passant sis o vuit anys a l'institut i així aquests hàbits els podran posar en pràctica durant més temps i transmetent a la resta d'alumnes", explica la directora del centre, Fàtima Prat. "Són coses simples i senzilles: que no quedin llums encesos o que el professor no es deixi l'ordinador ni el projector encès", detalla.

 3.200 euros d'estalvi a la piscina municipal

La piscina municipal ha reduït la factura en 3.200 euros anuals gràcies a reduir el temps de climatització i de recirculació de l’aigua, la reducció d'hores d'encesa de la sauna i la col·laboració dels usuaris amb accions com minimitzar el temps de dutxa, com detalla la directora de la piscina, Anna Pujol.

El projecte Euronet 50/50 max està impulsat per la Diputació de Barcelona i té el suport del programa Energia Intel·ligent per Europa de la Comissió Europea que pretén l’estalvi energètic en escoles i equipaments esportius, bàsicament a través del canvi d’hàbits i les bones pràctiques.