El Kit Water Dolo permet a l'Hospital de Campdevànol gastar la meitat d'aigua

El dispositiu de l’empresa Clean Tech Dolo Group permetrà un estalvi de 1.300 euros dels 14.000 de la factura anual

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 30 Desembre 2013 11:06

El Kit Water Dolo de l'Hospital de Campdevànol

L'Hospital de Campdevànol té en marxa des de fa mig any una prova pilot per reduir la factura de l'aigua. El sistema, el Kit Water Dolo de l'empresa Clean Tech Dolo Group del mataroní Xavier Doló, permet aprofitar l'aigua utilitzada a les dutxes, desinfectar-la amb ozó i deixar-la en les condicions adequades per omplir les cisternes dels lavabos. Les primeres dades de la prova demostren que es gasta la meitat de l'aigua i que es podria arribar a un estalvi anual de més de 1.300 euros de la factura de l'aigua, que és de 14.196 euros l'any.

Utilitzar la mateixa aigua dues vegades. Aquesta és la filosofia del Kit Water Dolo, el sistema que ha dissenyat l'empresa Clean Tech Dolo Group amb l'objectiu de promoure l'estalvi i reduir el cost del consum d'aigua. La prova a l'Hospital de Campdevànol i està en marxa des de fa mig any. La prova però, afecta a un 10 per cent del total de l'hospital, que també té un centre sociosanitari. Concretament, s'està aprofitant l'aigua de les dutxes de sis habitacions del centre sociosanitari i, un cop desinfectada, s'envia a un dels lavabos públics de l'hospital. El centre, en el seu global, té 48 habitacions i 10 lavabos públics. Tot i que el dispositiu ja s'ha comercialitzat a nivell de particulars, aquesta és la primera vegada que es prova en un hospital, un fet que ha suposat "tot un repte", segons el seu creador, Xavier Doló, atesos els nivells d'exigència i de qualitat de l'aigua.

Gastar la meitat

Les primeres dades de la prova demostren que el dispositiu permet reduir la despesa d'aigua a la meitat, és a dir, que en compte de gastar 208 metres cúbics d'aigua a l'any se'n necessitaria només 104 metres cúbics per any. En termes econòmics, aquest sistema permetria un estalvi d'uns 1.302 euros a l'any -descomptant també el consum elèctric del dispostiu per produir l'ozó- d'una factura anual de 14.196 euros. Si es mira el cost per metre cúbic d'aigua, el sistema ideat per Doló permetria estalviar 1,80 euros dels 2 euros per metre cúbic que es paga de mitjana actualment de manera que el cost passa a ser de 20 cèntims el metre cúbic.


Valoració positiva

El responsable de manteniment de l'hospital, Ramon Roca, valora positivament la prova pilot que els converteix en l'únic centre sociosanitari de tot Catalunya amb aquest sistema. "Estem encantats perquè permet agafar l'aigua dels pacients que es banyen, recollir-la en un dipòsit on es fa la desinfecció amb ozó i el decantat de partícules per després reenviar-la a les cisternes dels lavabos on es torna a utilitzar", detalla Roca. Els requisits indispensables són que l'aigua que s'ha de reutilitzar no faci olor ni tampoc tingui color i que estigui completament desinfectada. Per això s'han hagut de fer un seguit d'ajustos fins arribar al resultat òptim. 

El manteniment no és massa elevat, segons els seus impulsors, que han cedit la maquinària per a aquesta prova pilot. La inversió més gran és l'adquisició de la maquinària que es pot amortitzar entre dos i tres anys. Per això, l'hospital estudiarà si pot assumir el seu cost en cas que decideixi finalment adquirir-la. De moment, el centre ha cedit els espais per dur a terme la prova pilot alhora que ha assumit el cost tècnic per fer les connexions.

Aquesta tecnologia resulta especialment interessant per a aquells edificis que tenen una despesa important d'aigua, com és el cas d'hospitals. En el de Campdevànol es calcula que entre 400 i 500 persones utilitzen els lavabos cada dia, comptant pacients, acompanyants i treballadors. En total, cada any es fan unes 3.500 altes de pacients.

El Kit Water Dolo ha aconseguit la qualificació del nivell A d'eficiència energètica, el màxim establert, des del Departament de Medi Ambient.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: