La llengua com a ordre, plaer i base de la cultura nacional

Gabriel Janer i Manila ha estat  Premi Ramon Llull 2007

Reflexions sobre l’ofici d’escriptor, la presència de l’imaginació en la literatura i el plaer de la paraula parlada és el que va regalar, el passat dijous 19, l’escriptor Gabriel Janer i Manila en la conferència que va oferir al Saló de Sessions de l’ajuntament i que constituïa l’acte institucional acadèmic d’aquest Sant Jordi.   

“La llengua és, primerament, una eina de comunicació humana” va resaltar el guanyador del Premi Ramon Llull d’aquest any, posant èmfasi en l’aspecte comunicatiu del llenguatge. Però també li va atribuir altres funcions de gran rellevància, i és que en paraules del propi Janer i Manila, pare de la també escriptora Maria de la Pau Janer: “La llengua és la clau sobre la qual es construeix la cultura nacional d’un poble”.La narració com a ordenacióPerò no només això, sinó que l’escriptor també va dotar d’una altra qualitat  a la llengua, en aquest cas a la narració d’una història i als encarregats de contar-les,  el do de l’ordenació. “Les històries són un tenteix d’ordenació dels elements, sovint caòtics, que circulen per l’imaginació” va explicar Janer i Manila, concloent, “narrar també és posar ordre”. Les històries orals, aquelles que es transmeten a través del boca a boca, i el plaer de relatar una una història, van ser motiu d’elogi de l’escriptor, que va confesar que un dels motius pels quals va començar a escriure va ser perquè un amic li va proposar que ho fes, després d’haver-lo escoltat explicant històries.El paper dels mallorquins en la literatura catalanaLa conferència va ser presentada per l’alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron, que va resaltar l’importància dels escriptors mallorquins en el manteniment del nivell de qualitat en la literatura catalana. L’altre encarregada de presentar a l’escriptor va ser la presidenta de l’Omnium Cultural, Mercè Colomer que va destacar en la presentació de Janer i Manila, que és un autor que “coneix perfectament el valor de l’escriptura i la literatura”.

La diada de Sant Jordi, el motiu pel qual es va organitzar l’acte, també va tenir el seu protagonisme en la conferència, en la que la presidenta de l’Omnium va dir que es tracta d’una festa on tots els seus elements estan plens d’un valor autènticament humà.