Humor i emoció en el camí cap a la maduresa

Bienvenido a casa. David Trueba. Espanya. 2006

L’argument: Samuel és un jove fotògraf que es trasllada a Madrid per viure amb la seva nòvia, l’Eva. De seguida, troba feina en una revista on estableix amistat amb una escèptica redactora de successos, un informador d’economia militant de l’antiglobalització, un crític de cinema cec, un cap d’esports que no ha llegit mai un llibre i un cantautor frustrat. Gràcies als no sempre savis consells dels seus amics, Samuel farà front a les dificultats de la convivència amb l’Eva i assumirà la seva imminent paternitat.

L’anècdota: L’anterior pel·lícula de David Trueba va ser l’adaptació cinematogràfica de la novel·la ‘Soldados de Salamina’. De l’amistat que va sorgir entre Trueba i l’escriptor Javier Cercas es bona prova ‘Bienvenido a casa’, on Cercas hi fa un petit “cameo”.

Diagnòstic: Es tracta d’una comèdia dramàtica amb un humor àcid i tendre a parts iguals que ens parla de l’aprenentatge, de l’assumpció de responsabilitats i de l’assoliment de la maduresa. Presenciem el camí que el protagonista emprèn des dels retrats fragmentats del cos nu de la seva dona fins a la foto de família. A les convincents interpretacions d’Alejo Sauras i Pilar López de Ayala (la parella protagonista) cal afegir-hi el bon treball dels actors secundaris que, malgrat alguns excessos, ens regalen instants divertits i plens d’emoció.

Efectes secundaris: Adient per comprovar com David Trueba ens fa passar de la comèdia més pura al melodrama més intens sense adonar-nos del canvi de registre.