La Generalitat premia un projecte mataroní de mediació amb joves

Va ser reconegut com la millor pràctica en mediació i altres mitjans de resolució de conflictes

Premi ADR Justícia 2019

El projecte de l’Ajuntament de Mataró “La mediació reparadora: accions reparadores amb joves a Mataró” ha estat reconegut amb el Premi ADR Justícia 2019. El guardó, el qual concedeix el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, va dirigit a la millor pràctica en mediació i altres mitjans de resolució alternativa de conflictes (ADR, de l’anglès Alternative Dispute Resolution) impulsada per l’administració local de Catalunya. El projecte “Transforma’t a Bon Pastor”, de l’Ajuntament de Barcelona, ha estat guardonat ex aequo.

Un model alternatiu

El projecte mataroní es va posar en marxa l’any 2013. Es tracta d’un model d’intervenció amb joves que han rebut una sanció fruit de l'incompliment de l’Ordenança de Civisme, el qual té com a objectiu situar a la persona jove com a protagonista activa del procés. Gràcies a aquest projecte, el jove que es trobi en aquesta situació té la possibilitat de dissenyar, juntament amb els tècnics mediadors, un programa personal restauratiu com una eina de transformació i creixement personal i comunitari, i alternatiu a la sanció econòmica. Des de l’organització asseguren que es tracta d’un “canvi de paradigma que afronta els conflictes i també “les transgressions” com una oportunitat de millorar la comunitat, les persones i les seves relacions, i alhora actua com un procés educatiu en si”.

Des de l’inici del projecte fins al maig del 2018, es van gestionar 78 casos. A més, la iniciativa també es va començar a aplicar a centres educatius l’any 2017 i des d’aleshores hi ha participat 18 alumnes. Aquesta aplicació es troba encara en fase de consolidació i adequació, ja que incorpora altres rols com el del tutor i la comunitat educativa, però el curs passat ja va implementar-se a tres centres escolars de la ciutat.

La mediació: eina de convivència

El premi es va entregar durant el Dia Europeu d ela Mediació (21 de gener). Durant la setmana, hi ha diferents actes programats al voltant d’aquesta celebració. El dijous 24, el Servei de Mediació de l’Ajuntament de Mataró participarà en l’acte “Seguim impulsant la mediació” de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró (a les 11 hores a Can Palauet). El dilluns 27, participarà en la jornada “El reconeixement i el vincle, motors de convivència”, impulsada per la Diputació de Barcelona, on la cap de secció de Polítiques de Ciutadania i Convivència, Laia de Balanzó, moderarà i dinamitzarà la taula rodona: “Experiències de la mediació en la promoció de la convivència en els entorns de proximitat”.