Una maresmenca guanya el premi en història de la medicina del Col·legi de Metges de Barcelona

Va endur-se el guardó amb el seu llibre 'La professionalització de les llevadores de Girona (1830-1870)'

  • Redacció // Foto: Cedida
  • Dijous, 19 Desembre 2019 13:11

Ciutat 2017/2019, marta carrasco

Marta Carrasco i Lorenzo ha guanyat el premi d’història de la medicina catalana Oleguer Miró i Borràs del Col·legi de Metges de Barcelona. Es tracta d'un premi que habitualment guanyen professionals del sector de la medicina, però que aquest any ha estat atorgat a aquesta jove historiadora de Palafolls. També cal destacar la joventut de la guanyadora, de 27 anys, poc habitual en aquest tipus de certàmens.

“La professionalització de les llevadores de Girona (1830-1870)” és el títol del treball amb el qual la maresmenca ha aconseguit el premi. Aquesta història té com a origen la tesina d'un màster de recerca que Carrasco va realitzar després d'estudiar Història a la Universitat de Girona. En haver estat la guanyadora, el seu treball ha acabat convertit en llibre. Un valor afegit de la investigació de Carrasco és que tracta un tema poc estudiat fins ara i que avui dia està agafant força.

El Col·legi de Metges de Barcelona premia cada any el millor treball de recerca sobre la història de la medicina a Catalunya.

Ciutat 2017/2019, marta carrasco

El llibre es trasllada a principis del segle XIX, moment en què l’Estat espanyol va voler normativitzar i professionalitzar totes aquelles disciplines mèdiques que, fins aleshores, havien mantingut una tradició oral i també generacional. Aquest canvi afectava, entre altres, les llevadores. El treball de Carrasco mostra el gir que va donar la professió, però també la lluita que moltes dones van haver d'afrontar per conservar la feina i reivindicar els seus drets.