13.820 llocs de treball en start-ups

Catalunya té 1.300 empreses d'aquesta tipologia i el sector amb més empreses emergents és el de la indústria 4.0 seguit del de les ciències de la vida i el mòbil

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dimecres, 21 Novembre 2018 17:20

Ciutat 2017/2018, start ups

Catalunya té 1.300 start-ups que generen 13.820 llocs de treball, segons dades de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ) que va donar a conèixer aquest dimarts la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, a la trobada anual d'empreses emergents The Hub Event.

"Estem davant d'un ecosistema que ja comença a ser madur, que creix i es consolida", va ressaltar Chacón. El sector amb més empreses emergents és el de les tecnologies vinculades a la indústria 4.0, amb un 17% de les start-ups catalanes. Les ciències de la vida i el sector del mòbil i software, amb un 13% i un 11% respectivament, són els altres àmbits als quals es dediquen més empreses emergents del Principat. D'altra banda, una quarta part dels treballadors de start-ups catalanes són estrangers.

El talent internacional

"Estem atraient talent internacional", ha dit el conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero. La majoria de treballadors internacionals d'empreses emergents venen de països de l'Europa Occidental (46%), seguits d'Amèrica del Sud (26%) i Europa Oriental (9%).
També tenen presència treballadors d'Àsia-Pacífic (7%), de l'Àfrica-Orient Mitjà (6%) i de l'Amèrica del Nord (6%), i els treballadors estrangers de les start-ups es dediquen principalment a les àrees funcionals de tecnologia (27%), vendes (22%), gestió i estratègia (20%) i operacions (17%).

L'e-commerce, cabdal
En el cas dels fundadors d'empreses emergents de Catalunya, un 15% prové d'altres països i un 38% ja havia creat prèviament altres empreses. El model de negoci de prop de la meitat d'aquestes empreses és el comerç electrònic, per davant del desenvolupament i manufactura (23%), el software com a servei (22%) i la subscripció (20%). Les dades sobre start-ups, que ha fet públiques Chacón corresponen a l'exercici 2016.

El 21% aixeca rondes d'inversió de més d'1 milió

Pel que fa al finançament, tres de cada quatre start-ups catalanes han obtingut finançament privat d'algun tipus d'inversor. El 21% d'aquestes empreses ha rebut rondes d’inversió superiors al milió d’euros. Un 5% de les empreses ha rebut finançament privat d'entre 5 i 200 milions d'euros. La major part de rondes d'inversió rebudes per start-ups, un 45%, han estat de menys de 250.000 euros i un 34% n'ha aixecat d'entre 250.000 i un milió d'euros.

Ciutat 2017/2018, start ups

Catalunya, un dels principals 'hubs'
Chacón destaca que Catalunya s'ha consolidat com un dels principals 'hubs' d'Europa. "Fa cinc anys Catalunya no sortia a cap rànquing", ha dit la consellera d'Empresa, mentre que ara Barcelona se situa com el primer 'hub' de start-ups del sud d'Europa i en cinquena posició a tot Europa, per darrere de Londres, Berlín, París i Amsterdam, segons el "Ranking of Europe’s biggest startup hubs in 2017", elaborat per EU-Startups. A més, és el tercer destí preferit per creadors d'empreses emergents, tal com apunta el rànquing "Startup Heatmap Europe 2018" i la quarta ciutat europea per volum d’inversió rebuda en start-ups, segons Atomico.