Més de 100 cooperatives en el mapa de la comarca

L'Ateneu Cooperatiu del Maresme publica els resultats de la primera diagnosi de l'Economia Social i Solidària sobre l'univers cooperatiu del Maresme

Ateneu Cooperatiu

Davant la manca de dades concretes que permetessin construir el mapa de cooperatives al Maresme, l'Ateneu Cooperatiu del Maresme es va proposar elaborar-lo des de zero. El projecte va començar al gener d'aquest any i recentment ha presentat una primera diagnosi de l'Economia Social i Solidària que situa en 110 les cooperatives existents actualment a la comarca. La majoria d'elles es troben a la capital, Mataró, i un 80 per cent pertanyen a les de treball associat. Les agràries constitueixen el 10 per cent de les cooperatives, les de consum el 7 per cent i les de serveis quasi el 2 per cent.

Històricament s’ha considerat Mataró i el Maresme un territori amb gran tradició cooperativa, on s’han donat experiències no només de creació d’aquest tipus d’empreses sinó també de creació d’una xarxa d’intercooperació i solidaritat entre elles.

Predomina el sector serveis

L'activitat econòmica principal de les empreses cooperatives del Maresme s’ubiquen en el sector dels serveis: ja sigui serveis a les persones, a les empreses o bé culturals. Així mateix, en relació al sector específic, la majoria d’empreses es dediquen al comerç a l’engròs o al detall, seguides de les activitats professionals científiques i/o tècniques i de l’educació.

En relació a l’antiguitat, l'estudi també mostra que aproximadament la meitat de les cooperatives existents al Maresme són històriques i ja consolidades, mentre que l'altra meitat són joves i de nova creació.