'El Bosque': Terror psicològic als límits del bosc

‘El bosque’ (The Village) M.Night Shyamalan. Estats Units. 2004

“El bosque” narra la història d’una comunitat que viu aïllada del món en tant que està envoltada per un bosc en el que habiten unes terrorífiques criatures. Els habitants del poblat han fet un un pacte de no agressió: ells no s’introdueixen al bosc i a canvi les temibles criatures no entren a la vila.

Amb aquest punt de partida, Shyamalan construeix una faula perversa sobre els efectes de la por i del domini que aquesta pot arribar a exercir sobre una societat. Cal esmentar però, que “El bosque” no es correspon en absolut amb la imatge que se’n transmet en la campanya promocional i lluny de ser una típica pel·lícula de por, és una interessant proposta que compta amb un repartiment d’actors extraordinari, una excel·lent posada en escena i un muntatge musical i sonor que ajuden al director a crear una inquietant atmosfera que manté l’espectador en tensió al llarg de tot el film.

Destaquen dos moments brillants (l’un quan la noia espera a les criatures a la porta de casa amb la mà extesa i l’altre corresponent al conflicte entre els personatges de Joaquín Phoenix i Adrien Brody) que demostren que Shyamalan és un dels millors creadors del cinema nord-americà actual.