El bon cinema es treu el barret davant la dansa

“The Company”, Robert Altman. Estats Units, Alemanya. 2003

Aquest projecte neix fruit de la iniciativa de l’actriu Neve Campbell, la qual és productora, co-guionista i intèrpret del film. Feia temps que l’actriu tenia la intenció de realitzar una pel·lícula que mostrés la veritat quotidiana del món de la dansa i per això es va posar en contacte amb la guionista Barbara Turner. Juntes van elaborar el guió i van oferir la direcció del film a Robert Altman.

“The Company” fa un seguiment del prestigiós Joffrey Ballet de Chicago al llarg d’una temporada. Es tracta d’una pel·lícula coral en què es mostra a mode de “fals documental” l’evolució del conjunt de la companyia a partir dels petits èxits, il·lusions i fracassos dels seus membres. Malgrat el protagonisme de la col·lectivitat, el film focalitza la seva atenció en el personatge de Ry (Neve Campbell), una jove amb talent que aspira a ser la ballarina principal de la companyia. Però aquesta trama mínima queda en segon en terme, destacant per sobre de tot la companyia. Prova d’això és el fet que a la pel·lícula hi ha únicament tres actors professionals: Malcom McDowell (que encarna el director de la companyia), James Franco (el nòvio de Ry) i la pròpia Neve Campbell. La resta de personatges que apareixen a "The Company" són els ballarins i ballarines del Joffey Ballet de Chicago.

Robert Altman fa un treball excepcional. Per una banda, sembla captar de manera natural i espontània els aspectes més quotidians de la vida dels artistes: els assajos, la preparació dels espectacles, el backstage... I per l’altra, filma meravellosament bé la dansa damunt dels escenaris. El director construeix les imatges amb la fascinació pròpia del que desconeix l’esforç que s’amaga darrera de cada moviment i es deixa enlluernar per la bellesa dels colors, dels cossos i del moviment que presencien els seus ulls.