Crònica de cinema: L’absurd de la violència al cruel món de Titus

“Titus”, de Julie Taymor. Estats Units. 1999

El passat dijous 4 de febrer es va poder veure al Teatre Monumental “Titus”, l’adaptació cinematogràfica de la tragèdia de William Shakespeare “Titus Andronicus” que ha realitzat Julie Taymor, una destacada directora de teatre i òpera, que en algunes ocasions s’ha passat darrera les càmeres. La seva última pel·lícula és “Frida” (2002).

Titus explica la història d’un general romà (Anthony Hopkins) que, després d’una llarga guerra contra els gots, pren com a presonera la reina dels enemics, Tamora (Jessica Lange) i els seus fills. En tornar a Roma com a vencedor, decideix sacrificar el primogènit en una ofrena als déus. Poc després, la Reina dels gots es casa amb l’Emperador Saturninus i inicia la seva particular venjança contra Titus i els seus.

A partir d’un primer acte de violència, el sacrifici als déus, es precipiten les accions violentes, escapant de tot control i mostrant-nos la faceta més cruel i ferotge dels éssers humans. Titus és una trama ben teixida que combina inteligentment dosis de: guerra, venjança, honor, poder, fúria, bogeria... per tal de provocar el rebuig de l’espectador envers a l’absurd de qualsevol forma de violència.

Julie Taymor fa una interessant posada en escena que es basa en la construcció d’un univers atemporal assentat sobre la ciutat moderna de Roma i les seves runes espectrals.

L’esmentada atemporalitat permet fer explícita l’absoluta modernitat i validesa del missatge de l’obra Shakespeare. Titus és una història que transcorre en un decadent Imperi romà, però podria situar-se en l’època present o, fins i tot, en el futur, perquè de tota manera, el relat mantindria el seu sentit. Així no és d’estranyar, que el film es pugui permetre mostrar l’inconfussible marc del Colisseu romà, automòbils antics, videojocs i vestimentes futuristes, sense perdre credibilitat.

Així doncs, Titus és una bona adaptació del genial dramaturg que, ens ajuda a entendre que l’exercici de la violència és una espiral sense fi que ens condueix a l’autodestrucció.

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. // Mataró Notícies

Enllaços d’interès:
Pàgina oficial de “Titus”

Properes sessions:
200 KM. DISCUSIÓN 14
MYSTIC RIVER