La Venus d’Iluro i la seva iconografia són l’eix central d’una conferència a Can Palauet

“La iconografia de Venus” és el títol de la conferència que, ahir a la tarda, es va poder sentir a Can Palauet, dins de la mostra "Fem Arqueologia. Descobrim la Ciutat". L’acte el va presentar el regidor de Cultura i Relacions Ciutadanes, Remigi Herrero, i va ser impartida per la catedràtica d'Art i Arqueologia de la Universitat Autonòma de Barcelona, Isabel Rodà de Llanza.

La professora de l’UAB es va centrar en la figura de la Venus dins de la iconografia romana, i en l’evolució de les successives representacions d’aquesta divinitat de l’època. La conferenciant va fer alusions a la troballa arqueològica de la Venus d’Iluro, que la va qualificar d’excepcional importancia al ser la única representació de la deesa trobada a la península.

Rodà de Llanza va argumentar que, com en el cas de Mataró, les troballes que s’han fet d’altres Venus han estat sempre parciala, poques vegades s’ha trobat l’estatua sencera de la deesa, i s’ha hagut de recrear l’imatge original d’aquestes a partir dels fragments trobats.

També va mostrar, a través de diverses projeccions, les reproduccions que es conserven en diversos museus. Aquests exemples van servir per mostrar com la representació de les Venus ha patit l’evolució dels temps, la millora de la tècnica, i fins i tot, el pudor de la societat d’algunes èpoques, que mostraven la Venus coberta amb un vel.

La Venus és l’anàloga romana a l’Afrodita grega, que és considerada la deessa de l’amor sensual. Així doncs Isabel Rodà de Llanza, va utilitzar la mitologia per posar el toc literari a la conferència, i alhora va servir per situar la Venus en el seu context historico-religiós. Els embolics d’Afrodita, que va tenir diversos afers amb divinitats i homes, i de Eros, el deu de l’amor, van il·lustrar els “culebrots” de l’època.

Redacció // Freqüència Iluro