L’alta participació acosta el Carnestoltes a l’etiqueta de 'Festa Major d’hivern'

20.000 persones a la Rua i dues mil al Ball de Pastora i Gitanitos y Morenos

El Carnestoltes 2006 podria passar a la història com el del salt endavant de la festa. Atenent-se als resultats, l’edició d’aquest any del carnaval, la quarta sota l’organització del Comitè de Crisi de Carnestoltes, la gent ha sortit al carrer més que mai i s’ha fet seva una festa que havia entrat en un espiral perillós. La crisi no acaba per definició però si bé és cert que l’inici de la festa el Dijous Llarder va ser molt discret, també ho és que els actes de divendres i sobretot de dissabte van comptar amb una de les participacions més altes que es recorden. Especialment exitós va ser el Ball de Carnestoltes amb Pastora i Gitanitos y Morenos, que va omplir la Plaça de Santa Anna amb un ambient festiu que va poder amb el fred. Ambient de Festa Major.

Abans el divendres havia arribat a la ciutat el rei dels poca-soltes, en Pellofa, que des de l’Ajuntament va llegir el seu pregó davant més gent que anys anteriors. Autocensurat, va dir, en el tema del sexe, en Pellofa XXVIIIè va centrar-se a reclamar la legalització dels porros enfront la llei antitabac i en el seu discurs no van faltar ni la sàtira ni la crítica del món polític local. A la nit, la competència –difícil d’entendre la descoordinació – amb una Portabardellada amb la gent habitual, va deslluir l’acte en el que “La Momerota pixa vi” que podria quedar-se definitivament en horari nocturn. A la nit de divendres va costar però la Plaça de Santa Anna va acabar registrant un ambient notable gràcies als mataronins “The Cabrians” i el seu ska que va acabar amb una versió del popular “Bequetero” poc menys que l’himne de la ciutat.

La gent envaeix el centre
El protagonisme de dissabte se’l va endur la gentada que va omplir el centre i que va fer que tots els actes programats fossin èxits. Des del CCC no s’amagava la satisfacció de veure un Parc Central amb la pista plena per gaudir de l’espectacle de la Tresca i la Verdesca o de veure com el nou recorregut millorava la Rua General, que va tenir 20 comparses i una quantitat de participants i de públic molt superior a altres anys. La Rua la tancava en Pellofa que va cantar reggae, interpretat en directe des de la carrossa. Des del CCC es va donar la xifra de 20.000 persones a La Riera i bona part d’aquestes es van concentrar, al final de la desfilada a la Plaça de Santa Anna on en Pellofa va donar a conèixer els noms dels guanyadors dels premis als millors disfressats. El primer premi se’l va endur l’Esplai Garbí i els seus “Caganers” que anaven “cagant-se” amb mil-i-una injustícies. Els accèssits van ser pels comparses “El Casori”, “El localillo” de l’Associació de Veïns de la Via Europa i “Flowers Powers” de l’Esplai Rabadà.

La Plaça de Santa Anna va buidar-se a l’hora de sopar i del futbol però va tornar a registrar una gran afluència de gent quan va iniciar-se el Ball. Durant quasi dos hores, Pastora va entusiasmar en la presentació del seu disc “La Vida Moderna”. El pop electrònic i el joc visual van agradar i molt a les prop de 2.000 persones que eren a la plaça en el moment culminant de la nit. Al repertori de Pastora no van faltar temes del primer disc com “Tengo”, “Mirona” o “Lola”. Al darrera van actuar “Gitanitos y Morenos” que van fer ballar els que van quedar-se a la plaça, molts d’ells disfressats fins més enllà de les tres de la matinada. El punt culminant de l’actuació va ser la presència a l’escenari de part dels Patriarcas de la Rumba, que van interpretar dos temes del celebrat disc “Cosa Nostra”, un tribut a noms oblidats de la rumba catalana.

"...i són Santes d'hivern!"
Més enllà dels dos grups el protagonista de l’èxit d’aquesta nit de dissabte va ser el gran ambient festiu que es va viure i que, per moments, va acostar el Carnestoltes al ‘anunciat objectiu que s’ha marcat el CCC, amb l’ajuda del PMC i La Casa de la Música de fer del carnaval la Festa Major d’Hivern de Mataró. L’alta participació pot ser interpretada en aquest sentit, hi ha demanda de bona festa per carnaval i Mataró en mereix un de potent. Un dels moments definitoris d’aquest clam va ser divendres quan, a iniciativa de The Cabrians, la gent va corejar un lema: “I són Santes d’Hivern!”.

Notícia relacionada:
El Carnestoltes arriba amb més ambició que mai

Enllaç relacionat
Tota la informació del Carnestoltes a Mataró es pot consultar a la web: www.carnestoltesmataro.org.