Una quinzena de nens aprenen ciència jugant a enlairar coets

Les Jornades Científiques de Mataró volen acostar la ciència a la ciutat

Enlairar coets fets d’ampolles de Coca-Cola és un joc d’allò més divertit pels petits, però també pot convertir-se en la millor ocasió per fer una classe de ciències. Això és el que es va demostrar el passat dissabte 16 d’abril a la plaça de l’Ajuntament, on l’enlairament de coets d’aigua posava punt i final a les Jornades científiques de Mataró.

Tots aquells que creuen que la ciència és sempre una cosa incomprensible i avorrida deixarien de pensar-ho després de veure la diversió amb què nens i nenes feien enlairar coets plens d’aigua. Encara que sembli mentida, es tractava d’una activitat científica. A la vegada que els més petits es divertien jugant, uns professors els hi explicaven com aquests coets plens d’aigua i aire volaven gràcies a dos principis: el d’acció i reacció i el principi fonamental de la dinàmica. Aquesta és una mostra de la presència de la ciència en tots els aspectes de la vida quotidiana. El taller va tenir un notable èxit i va comptar amb la presència d’una quinzena de nens, més algun adult que també es va animar a participar.

Conferències i concursos completen les Jornades
Aquesta activitat, que va voler acostar la ciència al carrer, formava part de les activitats programades per les Jornades Científiques de Mataró, que van començar el 13 d’abril i van acabar el passat dia 16. Durant aquests dies s’han organitzat diverses activitats com la conferència Els reptes del medi ambient a Catalunya a càrrec de Salvador Milà, Conseller de Medi Ambient i Habitatge; i La radiació sincrotó: què és i per a què serveix, per part de Salvador Ferrer, Cap de Divisió d’Experiments del Projecte Sincrotó. A més, també s’han organitzat la 2a Mostra de Treballs de Recerca i la 3a edició del concurs Montse Solà de Joves Naturalistes. Tot plegat, amb la voluntat d’acostar el coneixement científic a la ciutat, encara que només sigui una vegada a l’any.