L'institut Cinc Sènies de Mataró renuncia a aules externes i arrenca el seu quart curs amb barracons

S'han fet quatre accessos per minimitzar el contacte i s'ha doblat el professorat per garantir grups estables

  • Redaccio - ACN
  • Dilluns, 14 Setembre 2020 15:35

Institut Cinc Sènies 2020

L'institut Cinc Sènies de Mataró arrenca el seu quart curs en mòduls prefabricats i sense data per a la construcció de l'edifici definitiu. A aquesta dificultat s'hi afegeixen aquest any tots el protocols de seguretat per la covid-19. Tot i que inicialment algunes classes s'havien de traslladar a la biblioteca Antoni Comas, finalment el centre ha renunciat a l'espai i ha acabat instal·lant més barracons per fer front a l'augment de línies de primer d'ESO, que passa de tres a quatre. Per garantir la permeabilitat de l'alumnat, la direcció ha ideat quatre accessos diferenciats –un per a cada cicle d'ESO– i s'ha més que doblat el professorat –de 16 a 42 mestres– per garantir els grups estables.

En el primer dia d'escola, però, alguns dels canvis per al nou curs encara no s'han pogut veure. Dels quatre accessos que s'han dissenyat, de moment només en funcionen dos, ja que la instal·lació a darrera hora dels nous barracons i la canalització de les instal·lacions fa impracticable encara una de les zones d'accés a l'institut.

Institut Cinc Sènies 2020

Institut Cinc Sènies 2020

La directora de l'Institut Cinc Sènies de Mataró, Carina Torres, explica que quan estiguin en marxa els quatre accessos hi haurà "més seguretat", ja que s'evitarà qualsevol contacte entre alumnes de diferents cicles. "Dins l'institut hi haurà com quatre mini-instituts i no ens barrejarem", detalla un dels alumnes de tercer, Gerard Prats.

Aquest dilluns, per garantir la separació d'alumnes de diferents cursos, la direcció ha decidit donar prioritat als més novells, mentre que els alumnes de tercer i quart han entrat pocs minuts després de les nou del matí. Mentre esperaven en solars annexos, els tutors han aprofitat per explicar-los les noves directrius.

Un grup d'alumnes, per exemple, ha practicat el distanciament social amb cordes d'un metre i mig. En parelles han agafat els extrems de la corda per representar la distància que hauran de mantenir quan surtin de l'aula. Als més grans també s'ha optat per prendre'ls la temperatura un cop dins l'aula, mentre que als més petits se'ls ha pres a l'entrada.

El pare d'un alumne de primer d'ESO, Youssef El Messaoudi, admet certa "preocupació" per les novetats d'aquest curs escolar i assegura que hi ha famílies que "no se senten segures" davant la presencialitat de les classes. El seu fill comença aquest dilluns una nova etapa educativa i en un nou centre: "És complicat fer un canvi de fase en una situació com aquesta".

No hi haurà aules exteriors, però si patis

Pel que fa als espais addicionals cedits per l'Ajutnament de Mataró a escoles i instituts, finalment el Cinc Sènies no farà ús de l'aula polivalent de la biblioteca Antoni Comas, com s'havia demanat. El centre ha optat per no disgregar els alumnes en dos espais, ja que això hagués suposat preparar un segon pla d'obertura diferenciat.

"Hem prioritzat quedar-nos aquí i fer l'aposta per controlar traçabilitat i fer ús d'espais exteriors", explica la directora de l'Institut. Tot i que no hi haurà aules fora dels barracons, si que hi haurà patis a un solar pròxim a l'institut i també al camp de futbol de Rocafonda, que ja es feia servir en altres cursos per les classes d'Educació Física.

Institut Cinc Sènies 2020

Sense data per nou edifici

La situació de temporalitat es mantidrà al Cinc Sènies alguns cursos més. Més enllà de la covid-19, el centre encara no té data per a la construcció de l'edifici definitiu, després que l'institut es posés en marxa ara fa quatre cursos en mòduls prefabricats. El pressupost és d'uns 6,5 MEUR, però encara no s'ha dotat la partida pressupostària corresponent.

El regidor d'Educació de Mataró, Miquel Àngel Vadell, reconeix que malgrat els compromisos del Departament a finals de l'any passat, amb la pandèmia "no s'ha avançat" i actualment no hi ha un calendari clar. "Amb l'inici de curs reprendrem les converses i esperem que en un any i mig es puguin fer les obres", explica el regidor.