Resum de l'any

Repassem el 2019 a través de les paraules que han marcat els darrers 12 mesos

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dimarts, 31 Desembre 2019 09:45

Especials 2017/2019, resum any eleccions

El 2019 ha estat un any en què les eleccions han estat protagonistes. Els comicis municipals han donat com a guanyador David Bote, que ha pogut revalidar l'alcaldia fins al 2023 amb un nou soci de govern: el comú Sergi Morales. D'altra banda, també hem passat per les urnes per decidir el futur president de la Moncloa (una tria que s'ha hagut de produir per partida doble) i per escollir els representants al Parlament Europeu.


Aquest any que tot just tanquem ha tornat a posar la dona al centre: amb la vaga del 8-M i el Dia per a l'Eliminació de la Violència Masclista (25-N) com a grans jornades reivindicatives. Per últim, la polèmica també ha arribat a la ciutat amb temes com el canvi de tarifes del transport públic per al 2020, la vaga de taxistes, la sentència del Procés o la pujada d'impostos i taxes que l'Ajuntament preveu impulsar de cara a aquest any que tot just comença.

Eleccions:
Durant el 2019, els mataronins han hagut de passar diverses vegades per les urnes

DICCIONARI DEL 2019

A Albert Pera  

Albert Pera

Mor als 90 anys


L'escriptor i mestre Albert Pera va morir el 5 de juny a l'edat de 90 anys. El mataroní era reconegut a tot Catalunya per haver guanyat, gràcies a les seves poesies, concursos com el Ciutat de Tarragona i L'Art de les Lletres Catalanes de Granollers. Pera també va rebre el 2011 la distinció d'Òmnium Cultural per la seva tasca a favor de la llengua i la cultura catalanes.

A Alfred García  

Alfred Garcia

Concert de Les Santes


Alfred Garcia va ser el protagonista del concert de pagament de Les Santes 2019. El cantant va aterrar al panorama musical espanyol després del seu pas per Operación Triunfo i Eurovisión i enguany ha ofert una gira molt personal que l'ha dut per les sales més importants del país. L'objectiu: presentar al públic el seu àlbum debut, titulat 1016.

A Ascensos  

Esports 2013/2019, ascens ce mataró

Mèrits esportius


La temporada 2018-19, diversos equips mataronins van aconseguir pujar de categoria. Entre ells hi ha el CE Mataró, que va ascendir a Primera Catalana, i els ascensos del Molinos i el Cirera a Segona Catalana. Canviant de disciplina, el sènior femení del Futsal Aliança Mataró va pujar a la Segona Divisió Estatal, després de proclamar-se campió de lliga.

A Arc Cafè  Cultural  

Cultura 2019, arc cafe cultural

Tanca un dels bars musicals de referència


Els propietaris de l’Arc Cafè Cultural (ubicat al número 26 del carrer d’en Pujol) van abaixar la persiana del local de forma definitiva a finals de juny. La causa del tancament és la limitació a 12 concerts l’any a què es veu condemnat el cafè, un llindar que els posa contra les cordes a l’hora de treure rendibilitat al seu negoci.

A Aina Florenza  

Aina Florenza

Campiona del món


L'Aina Florenza, mataronina i jugadora de l'HC Palau, va aconseguir al juliol el títol mundial amb la selecció espanyola, després de derrotar l'Argentina a la gran final del World Roller Games. Durant el campionat, l'Aina va aconseguir marcar 7 gols, la segona màxima golejadora de l'equip campió. Va ser el primer mundial per a l'Aina i es va penjar l'or.

B Bankia  

L'edifici de Bankia

Reclamen l'antiga seu de Caixa Laietana


El Ple va aprovar al març una proposta per reclamar a Bankia que cedeixi l'antiga seu de Caixa Laietana al Pla d'en Boet. L'edifici podria acollir l'ampliació del TecnoCampus amb serveis com una incubadora d'empreses. També es va posar sobre la taula l'opció d'ubicar-hi els serveis administratius municipals.

B Brossa  

brossa neta mataró

Barreja de residus


El passat mes de maig, ERC Mataró va denunciar en un comunicat que FCC, l’empresa que presta el servei de recollida de la brossa a la ciutat, havia tornat a barrejar en un sol camió les fraccions de rebuig i l’orgànica a la zona industrial del Pla d'en Boet. El govern municipal va assegurar que els contenidors ja estaven "contaminats" amb residus impropis.

C Cabify  

Cabify

Arriba a Mataró


La companyia va anunciar a principis de novembre que obria servei sota reserva a Mataró. Per això, el departament de Territori i Sostenibilitat oferirà a l'Ajuntament cursos de formació per a la Policia Local per conèixer la normativa vigent sobre els vehicles VTC. La regulació estableix que els serveis s'han de contractar amb una antelació de com a mínim 15 minuts.

C Can Marfà  

Ciutat 2017/2019, can marfa museu textil

Obre la segona planta


A finals de març, es va obrir al públic la segona planta de Can Marfà, Gènere de Punt del Museu de Mataró. Un espai amb una doble funcionalitat: la de magatzem i zona de treball i la de zona visitable de la col·lecció. L'objectiu és ajudar a aprofundir en aspectes més concrets de les col·leccions que ja té el museu, una pràctica habitual en molts equipament.

C Cartipàs  

Especials 2017/2019, resum any-cartipas municipal

Un repartiment polèmic


El 19 de juny, David Bote va signar el decret de nomenament del cartipàs municipal per al mandat 2019-2023, una nova organització que va sembrar la polèmica. Les reaccions per part de l'oposició no van ser gaire bones a l'hora de valorar el repartiment: era necessari passar de 6 regidories a 15? Segons l'alcalde, la funció del cartipàs "està plenament justificada".
D'altra banda, cal destacar que l'acord establia que els Comuns es quedaven amb dues àrees: Empresa i Ocupació, liderada per Sergi Morales (que també ostenta la segona tinença d'alcaldia), i Habitatge, encapçalada per Sarai Martínez. Els socialistes s'han quedat amb la resta d'àmbits, amb força canvis respecte al mandat anterior.

C Càntir 2019  

Argentona 2014/2019, miquel milà-càntir 2019

Obra de Miguel Milà


El reconegut dissenyador Miguel Milá és l’artífex del càntir que aquest any ha protagonitzat la fira de l’Argillà d’Argentona. Parlem d'una creació adaptada als nous temps, però alhora fidel a la tradició. El disseny està pensat perquè el càntir pugui guardar-se a la nevera, sigui fàcil de portar i molt útil. És per això que és estret i lleuger. Per a Milá, "el càntir s’ha d’adaptar a les noves necessitats de la gent; no vivim de la mateixa manera ara que fa 30 anys". Tot i que va trigar a acceptar l'encàrrec, el dissenyador barceloní, guardonat amb el Premi Nacional de Disseny o el Compasso d’Oro, es declara a hores d'ara un fan convençut d’aquest artefacte fet amb ceràmica.

C Cartell de Les Santes  

El Tot 2017/2019, foto noticia portada-cartell Santes-edicio 1860

Una creació amb el vermell com a protagonista


El cartell de Jaume Simon (Cardedeu, 1954) va ser la proposta escollida per a Les Santes 2019. La creació es basa en una forma circular, treballada amb les mans, que esdevé focus d’atenció. El color escollit per omplir aquest cercle és el vermell, un color viu, càlid i seductor. L’artista hi va voler incorporar elements que fan referència a l’univers de Les Santes i a la ciutat de Mataró. Dins el cercle vermell hi ha fins a divuit dibuixos que correspondrien a la seva ubicació geogràfica si es tractés de Mataró vist des del mar: hi apareix el tramvia de la plaça de Granollers, la Nau Gaudí, la Coca, el tren, Santa Maria o la Matarona.

D David Bote  

Ple d'investidura - David Bote alcalde de Mataró

Revalida l'alcaldia


Fruit de la seva victòria a les eleccions municipals del passat 26 de maig, David Bote ha aconseguit revalidar la seva alcaldia al municipi amb un segon mandat en el qual governarà amb majoria. Això ha estat possible gràcies al suport d'En Comú Podem Mataró, que va sumar els seus 2 regidors (Sergi Morales i Sarai Martínez) als 13 de la formació socialista.

D Degana  

Especials 2017/2019, degana

Al Col·legi d'Advocats de Mataró


Maria Pastor és la nova degana del Col·legi d'Advocats de Mataró. Es tracta de la primera dona que es posa al capdavant de la institució al llarg dels seus 150 anys d'història. Les eleccions, que van tenir lloc el 20 de desembre, van comptar amb quatre candidates més: Patrícia Miranda, Montserrat Bonamusa, Núria Calpe i Olga Ortiz.

D Desnonaments  

Desnonament PACC 2

La PACC ha denunciat la inacció de l'Ajuntament


Durant aquest any, la PACC ha evitat diversos desnonaments i s'ha mostrat especialment crítica amb la inacció de l'Ajuntament i de la Generalitat davant la crisi d'habitatge. Al febrer, l'entitat va criticar el col·lapse i la manca de recursos dels serveis socials i de l'alberg municipal, on, asseguren, "no hi cap ni una agulla".

E Economia circular  

Parc Maresme Circular

Parc Maresme Circular


El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme ha decidit impulsar aquest any la construcció d'un centre d’economia circular al polígon industrial de Mata-Rocafonda. Es tracta d'un projecte pioner al sud d’Europa que té com a objectiu principal esdevenir un pol d’innovació i tecnològic en matèria de sostenibilitat.

E El Corte Inglés  

Especials 2017/2019, corte inglés solar can fabregas

Renúncia acceptada


Al maig, el consistori va acceptar la renúncia a la llicència d’obres concedida el 4 de febrer de 2012 al grup de grans magatzems per construir un centre comercial al carrer de Miquel Biada. El Corte Inglés sol·licita la devolució d’1,58 milions d’euros, abonats el març del 2012 per tal de poder iniciar les obres al solar de Can Fàbregas.

E Eleccions  

Eleccions 26M

Allau de comicis


Aquest any, els mataronins i mataronines han hagut de visitar en diverses ocasions les urnes. El 28 d'abril, la població va emetre el seu vot per decidir el candidat que presidiria la Moncloa. Aquestes eleccions, però, es van haver de repetir el 10 de novembre per motius que tots coneixem. Entremig, també van haver-hi els comicis municipals i europeus, el 26 de maig

E Endesa  

Especials 2017/2019, endesa

Front comú al Ple


Tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Mataró (amb l'abstenció de Ciutadans) van aprovar a l'octubre una declaració institucional per fer front a les darreres amenaces d'Endesa, seguint l'estela de diversos consistoris. La reacció arribava setmanes després que l'empresa deixés clar que efectuaria talls en el subministrament de llum a les famílies en situació de vulnerabilitat que no haguessin pagat els seus rebuts si les administracions no hi posaven remei.
Segons s'assenyalava en el text difós pel govern municipal, "l’amenaça d’Endesa a les famílies vulnerables i als ajuntaments és del tot intolerable: menysté la realitat social de la pobresa energètica i la legislació catalana que protegeix les persones vulnerables i és una amenaça del tot inacceptable".

E Eudald Calvo  

Especials 2017, EUDALD CALVO

De nou, alcalde d'Argentona


Les eleccions municipals a Argentona van donar com a resultat la victòria d'Unitat - Argentona per la República. La formació, encapçalada per Eudald Calvo, va prendre possessió de l'alcaldia de la vila gràcies al suport de Junts x Catalunya, partit que va decidir en assemblea dur a terme un acord amb la coalició independentista.
D'aquesta manera, Calvo torna a ser alcalde d'Argentona fins al 2023, període durant el qual té com a objectiu "acabar la feina que va deixar a mitges en el seu primer mandat". Una de les actuacions que vol tirar endavant és la construcció de la nova biblioteca, que ara mateix està en fase de concurs. A banda d’això, el cupaire també vol posar fil a l’agulla a les obres d'algunes de les urbanitzacions, especialment les de Can Raimí i Can Cabot.

F Feminisme  

Especials 2017/2019, feminisme

La marea lila continua imparable


Feminisme" ha tornat a ser una de les paraules més sentides durant el 2019. A principis d'any, diverses entitats de Mataró es van tornar a coordinar per organitzar un dels actes més reivindicatius de l'any: les manifestacions del 8-M. Mesos més tard, concretament el 25 de novembre, el col·lectiu va tornar a sortir al carrer per denunciar la violència masclista. Teixit de Dones va causar un gran impacte en els vianants del centre amb la seva performance "Vides segades", on van participar 100 dones.
Deixant de banda dies assenyalats, durant aquests 12 mesos hi ha hagut episodis polèmics i vergonyosos, com la resolució de la sentència a La Manada, que no han fet més que encoratjar un moviment que agafa força a cada passa que fa.

F Fundació TIC Salut Social  

Ciutat 2017/2019, tic salut social

L'organisme abandona el TecnoCampus


La Fundació TIC Salut Social va abandonar al novembre el TecnoCampus per marxar cap a Barcelona, concretament a l'edifici Salvany. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, de qui depèn aquest organisme que impulsa les noves tecnologies en l'àmbit de la salut, ha estat qui ha pres la decisió.

F Flabiol  

Cultura 2014/2015, flabiolaires-mostra cultural

300 anys d'història


La difusió del sardanisme dels anys 20, el paper d’en Quirze Perich i l’empenta d’uns joves mataronins que l’any 1981 van promoure l’aprenentatge popular de l'instrument, han fet que Mataró sigui un dels pocs llocs de Catalunya en què el flabiol no ha deixat mai de sonar. Aquest 2019, l'instrument ha celebrat els seus 300 a Mataró amb diverses activitats.

F Fridays for Future  

Fridays for Future

Els joves lideren la lluita contra el canvi climàtic


Mataró ha vist néixer aquest any una nova associació. Es tracta de la versió local del col·lectiu Fridays for Future, una iniciativa internacional que lluita contra el canvi climàtic i que compta amb Greta Thunberg com a màxim exponent. Aquests joves, a més a més, van protagonitzar alguns dels actes de la Setmana del Clima.

G Garrinada  

Argentona 2014/2015, Garrinada

20 anys de festa jove


La Garrinada ha commemorat aquest any el seu vintè aniversari. La iniciativa és un dels actes més esperats de la Festa Major d'Argentona, un projecte que va engegar gràcies a l'empenta i els esforços d'un grup de joves voluntaris. Entre els concerts més destacats de la passada edició, hi ha el d'Oques Grasses, que van omplir de gom a gom el pati de l'escola.

G Gran Recapte  

Ciutat 2017/2019, GRAN RECAPTE

Menys voluntaris i menys aliments


Les dades en la recaptació d'aliments al Maresme del 2019 no han estat precisament positives, ja que han disminuït respecte de l'any anterior. El Gran Recapte va aconseguir recol·lectar 265.000 quilos d'aliments, 25.000 menys que el 2018. Aquest descens està vinculat amb la caiguda de persones que es van inscriure com a voluntàries.

H Hospital  

Ciutat 2017/2018, CAP Hospital de Mataro

20 anys de funcionament


Fa 20 anys que l'Hospital de Mataró va obrir les portes. En els darrers temps, però, no tot han estat flors i violes per a aquest complex hospitalari. Segons els responsables de l'equipament, 2019 marcarà un abans i un després, l'inici d'una segona etapa plena de projectes ambiciosos com la construcció del nou sociosanitari del municipi.

I Impostos  

Ciutat 2014/2015, papers, renda, impostos

Pujada per al 2020


El govern municipal va aprovar al setembre el decret d’avantprojecte de pressupost i modificació dels impostos, taxes i preus públics per al 2020, en què proposa un increment general dels tributs que voreja els 48 euros. L'augment es donarà en impostos com l'IBI d’habitatge i la taxa de gual, de brossa domiciliària, de vehicles i de cementiris.

I Inseguretat  

Ciutat 2017/2019, inseguretat

La percepció es trasllada a les dades


Al juny, el regidor Juan Carlos Jerez es va mostrar preocupat per l'increment en les dades delictives del darrer any a Mataró. Entre les peticions del govern municipal continua vigent la d'augmentar i reforçar els serveis dels Mossos d'Esquadra. També s'espera poder cobrir les 20 places vacants que hi ha al cos de Policia Local.

J Josep Punsola  

Cultura 2019, josep punsola

70 anys de la seva mort


La filòloga Maria Roser Trilla va recordar Josep Punsola el 22 de maig en una conferència a la Fundació Iluro que commemorava els 70 anys de la seva mort. El poeta mataroní, membre actiu de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC), va treballar molt intensament per recuperar la cultura catalana després de la Guerra Civil Espanyola.

L LGTBI+  

mani LGTBI

Una reivindicació que no acaba


La bandera multicolor per demanar l'alliberament sexual i de gènere va prendre especial rellevància el passat 17 de maig, amb motiu del Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia. L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) alerta que la majoria d’agressions cap a persones LGBTI es donen els caps de setmana i en espais d’oci.

L Loteria Nacional  

Maresme 2017/2019, loteria nadal arenys

Al Maresme també ha tocat


La comarca del Maresme també ha estat protagonista en el sorteig de la Loteria Nacional, que es va celebrar el 22 de desembre. A Arenys de Mar, es van repartir 50.000 euros (amb el dècim 00750); a Santa Susanna, 137.000 euros, i a Montgat, es va distribuir part del segon premi, amb el número 10989.

L Marea Pensionista  

Concentració Marea Pensionista

Els jubilats segueixen en peu de guerra


El 16 d'octubre, milers de manifestants es van concentrar davant del Congrés dels Diputats per exigir unes pensions dignes. Entre elles, hi havia representants de la Marea Pensionista del Maresme, un col·lectiu que va sumar-se a la reivindicació organitzada per la Coordinadora Estatal per al Sistema Públic de Pensions.

M Mataró Parc  

Ciutat 2017/2019, mataro parc

Tret de sortida per a l'ampliació?


A l'abril es van iniciar els estudis urbanístics necessaris per modificar els quatre sectors de Mataró que es troben per sobre de l’autopista C-32. La reforma suposaria la fi de la situació d’incertesa en què es troba el desenvolupament urbanístic de Cirera i el resultat final permetria l’ampliació del Mataró Parc.

M Manuel Cusachs  

Ciutat 2017/2019, manuel cusachs

Mor als 86 anys


Al febrer va morir un dels grans noms de l'art mataroní i maresmenc, Manuel Cusachs, als 86 anys. Cusachs ha estat un dels escultors de més renom de Catalunya de la segona meitat del segle XX. Les seves dues escultures més conegudes a la ciutat són el monument a Puig i Cadafalch, al Parc Central, i l'escultura 'Mataró' a la Plaça de l'Ajuntament.

N Nòria  

Ciutat 2017/2018, noria fira d'atraccions

La gran absent de la Fira


La Fira de Mataró va aterrar al juny al nou Parc Central amb una gran absent, la nòria de més de 53 metres d'alçària, la joia de la corona, on edició rere edició pujaven petits i grans. La Fira d’Atraccions i la Fireta de Primavera del 2019 van ocupar una superfície de 9.000 metres quadrats, on es van distribuir 126 atraccions i parades de fira.

O Obres  

Ciutat 2017/2019, obres carrers

Obres de millora a quasi tota la ciutat


El 2019 ha estat un any d'obres a quasi tot el municipi. Algunes han començat i acabat, com el projecte de la ronda Miguel de Cervantes, i d'altres encara continuen, com les del barri de Cerdanyola. De cara als pròxims anys, tot apunta que el ritme no s'aturarà si tenim en compte que un dels objectius de David Bote és "posar la ciutat al dia".

O Ocupació  

Ciutat 2017/2019, Ocupacio acord

Aposta comuna


L'Ajuntament, la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme i el Consorci de la Zona Franca s'alien per afavorir el desenvolupament empresarial de la ciutat. L'acord s’emmarca en el Pla Estratègic Mataró 2022, el qual té com a objectius la lluita contra l’atur i la generació d’ocupació de qualitat, i la igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial.

P Port de Mataró  

POrt de Mataró

Obres de millora


El Consell de Govern del Consorci Port de Mataró ha aprovat aquest desembre els projectes constructius per a la renovació de la infraestructura i la millora dels serveis del port anunciats al setembre. La inversió total serà de 5,6 milions d’euros, i està previst que l'estiu del 2020 ja estigui llesta la zona comercial. A més, aquest 2019 el Consorci estrena gerent: Margarita Díez.

P Piscina Municipal  

Ciutat 2017/2019, PISCINA MUNICIPAL

Millores de la instal·lació


La Piscina Municipal de Mataró va tornar a obrir les portes després de quatre mesos d'obres. Durant aquest temps es van millorar les instal·lacions, la climatització, es va fer una nova sauna, es va canviar l'enrajolat de la piscina gran i millorar les dutxes i la façana, que ha estat repintada. Aquest 2019, l'equipament ha celebrat el 50è aniversari.

P Pluja  

Pluja a Les Santes

Afectacions per Santes


Un any més, la previsió meteorològica va ser la protagonista no desitjada durant les Santes. La pluja intensa i continuada va obligar a fer diverses modificacions en la programació, movent actes de dia o inclús cancel·lant-ne d'altres. De la Diada de les Santes, el 27 de juliol, els focs, els concerts de la platja (Catarres i Biflats) i la Xindriada van traslladar-se al dia 28.

P Papallona del suro  

Ciutat 2017/2019, papallona del suro

Plaga al Maresme


Els carrers de Mataró, i d'altres municipis del Maresme, va omplir-se durant pocs dies de papallones del suro (Lymantria dispar). Es tracta d’una espècie autòctona inofensiva que cada deu anys experimenta una explosió demogràfica típica del mecanisme de l’hàbitat i que és transportada fins als nuclis urbans pel vent.

P Peret  

Especials 2017/2019, especials, peret

La rumba en vida


Al mes de març va estrenar-se el documental “Peret, yo soy la rumba”, sobre la vida de Pere Pubill, el cantant popularment conegut com a Peret. El film narra des d’un punt de vista familiar i proper la història del rei de la rumba catalana i el seu recorregut des dels entorns humils de Mataró fins als escenaris de mig món.

P Panòptic 

Cinema 2017/2019, cartell cinema panòptic

Festival de cinema


El Cafè de Mar va acollir al juliol la primera edició del Festival de cinema de Mataró Panòptic. L'objectiu principal era fer reflexionar sobre què i qui hi ha darrere les grans empreses tecnològiques, i fins a quin punt ens vigilen i controlen l'ús que fem d'Internet i les xarxes socials. L'organització vol que la Presó de Mataró en sigui la seu en les pròximes edicions.

R Raquel Gonzàlez 

Raquel Gonzàlez

Millor esportista de 2018


La Nit de l'Esport 2019 va guardonar l'atleta del FC Barcelona Raquel González com a millor esportista de la ciutat de l'any 2018. Els seus mèrits principals van ser el títol de campiona d’Espanya de marxa atlètica, el bronze al mundial per equips amb la selecció espanyola i la cinquena plaça al rànquing mundial dels 5 km marxa.

R Robatoris 

Ciutat 2017/2019, robatoris

A les escoles


L'Escola Camí del Cros i l'escola Mar Mediterrània han patit una allau de robatoris durant el 2019, en els quals els lladres s'han emportat material tecnològic com ordinadors i tauletes electròniques, diners i material escolar. A més, també han causat molts desperfectes: trencament de portes, vidres o màquines expenedores de begudes.

R Rafael Juncadella 

Ciutat 2017/2019, rafael juncadella

Mor als 87 anys


Rafael Juncadella, fill adoptiu de Mataró, va morir als 87 anys. Va ser ordenat sacerdot salesià el juny del 1957 i l'any 1970 va arribar a Mataró, on va residir cinc anys i va desenvolupar una intensa activitat religiosa, educativa, social i política. Va fundar, a Cerdanyola, el Centre Juvenil Salesià, el qual va arribar a tenir més de 250 afiliats.

S Sentència 

Tall de la N-II contra la sentència

Reaccions a Mataró


El 14 d'octubre, el Tribunal Suprem va fer pública la sentència que condemna per sedició i malversació els 9 líders independentistes empresonats. Les mobilitzacions ciutadanes a Mataró van esclatar des de primera hora del matí i es van anar repetint fins 10 dies més tard. La més multitudinària va ser el pas de la Marxa per la Llibertat al llarg de l'N-II.

S Seat Prades 

Ciutat 2017/2018, seat prades

Seat Prades


El Ple del mes de maig va aprovar la reconversió de l’antic concessionari Seat Prades en pisos i un parc urbà. El text refós del pla de millora urbana del sector Maresme-Toló preveu integrar el sector a la ciutat i transformar l'espai en una promoció residencial, –un pati obert d’ús privatiu– amb espais d’ús terciari i una reserva del 42% per a sòl públic.

S Sergi Morales 

Ciutat 2017/2019, Sergi morales

Nou soci de govern


El cap de llista d'En Comú Podem Mataró ha esdevingut aquest any el soci de govern de David Bote, la peça imprescindible perquè el PSC pugui governar amb majoria fins al 2023. Nascut a Mataró, Morales va ser expresident d'ICV del municipi entre els anys 2007 i 2012 i ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit de les cooperatives.

T Tral·larí 

Festival Tral·larí

El primer festival per a tota la família


El 14 i 15 de setembre, Mataró va acollir la primer edició del festival familiar Tral·larí, on hi va haver música, activitats, tallers i molts cursos. El plat fort de l'esdeveniment va ser l'espectacle que van oferir dos dels grups més influents del sector: El Pot Petit i Xiula. El festival neix per ser un esdeveniment referent a la ciutat.

T Taxistes 

taxistes mataró

Els de Mataró se sumen a la vaga


Els taxistes de Mataró es van sumar a la vaga convocada pel Sindicat del Taxi de Catalunya (Stac) al mes de gener. L'entitat defensava davant les administracions la necessitat de fixar un temps de precontractació per als vehicles VTC per poder diferenciar-los clarament dels taxis i garantir la "supervivència" del sector.

T Temporal 

Ciutat 2017/2019, temporal

Llevantades que van causar desperfectes


El temporal de pluja i vent que va afectar tot Catalunya a l'octubre també va deixar la seva petjada a Mataró. Entre les conseqüències de la llevantada, destaca l'enfonsament del mur de 15 metres del pati de l'escola maristes Valldemia. La runa va anar a parar a la Riera, tocant amb el carrer d'Onofre Arnau.

T Tarifes i títols 

Ciutat 2017/2019, tarifes

La creació de la T-Casual no agrada a tothom


La creació de la T-Casual, que substituirà la T-10 a partir de gener, ha sembrat la polèmica a finals del 2019. Aquest canvi no ha agradat a molts usuaris o entitats, com la Coordinadora Preservem el Maresme, que va afirmar que l'augment de preus i els nous títols fan "més atractiu" l'ús del vehicle privat per als ciutadans.

V Valldemia 

VALLDEMIA

Denúncia als Maristes per abusos sexuals


A principis de març, dos germans van presentar una denúncia policial contra dos religiosos dels maristes per abusos sexuals a l'escola Valldemia de Mataró als anys 60. A l'abril, una nova víctima es va posar en contacte amb RAC1 per denunciar la seva vivència al centre quan tenia 7 anys. Els abusos haurien estat a principis dels 80.

V VMP 

Ciutat 2017/2019, patinets electrics

La DGT en regula l'ús


La Direcció General de Trànsit ha creat una instrucció tran­sitòria en la qual estableix quina normativa han de complir els patinets elèctrics a partir d'ara. La mesura s'aplicarà fins que entri en vigor la regulació formal sobre vehicles de mobilitat personal (VMP), que actualment està en fase de tramitació. La instrucció s'ha creat a petició dels agents de trànsit.

V Víctor Erenas 

Opinió 2017/2019, foto opinio tot esport- victor erenas

El jugador de rugbi va morir als 23 anys


Jugador de rugbi i exjugador d'handbol, el mataroní Víctor Erenas va morir el 20 de març amb només 23 anys. Cugat Comas el va descriure d'aquesta manera al Davant de Tot: "Amant de la festa i la bona música, no importava quan feia que no te'l trobessis. Mateix somriure, mateixa conversa. Ell era l'amabilitat que desborda la cortesia".