Nou curs, mateixes demandes

La consolidació dels dos instituts escola i la construcció del nou edifici de Les Cinc Sènies marquen l’agenda d'una tornada a l'escola amb més de 19.000 alumnes inscrits

  • Berta Seijo // Fotos: Daniel Ferrer / Arxiu
  • Dimarts, 03 Setembre 2019 15:37

Roda de premsa Miquel Àngel Vadell

El regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, ha presentat aquest matí les principals xifres i novetats del curs escolar que tot just comença. Un total de 19.004 alumnes de P3 a 4t d’ESO seran els protagonistes d’un any que comptarà amb 176 dies lectius i durant el qual la comunitat educativa local no baixarà la guàrdia.

I és que en el llistat d’assignatures pendents encara s’arrosseguen qüestions com la construcció del nou edifici de l’institut Les Cinc Sènies; la consolidació, amb més personal i recursos, dels instituts escola Àngela Bransuela i Mar Mediterrània, o la creació d’un centre de formació professional proper al TecnoCampus.

Nova cuina central a El Tabalet

Els primers a començar el curs 2019-2020 a Mataró són els 810 infants matriculats a les nou escoles bressol municipals, que ho faran el pròxim 9 de setembre. Tanmateix, encara resten 55 places vacants i és per això que la matrícula es mantindrà oberta fins al novembre.

Com a novetat, Vadell ha explicat que s’ha reformat la cuina de l’escola bressol El Tabalet, que ja està a punt per entrar en funcionament i substituir la de Joan Coromines. D’aquesta manera, l’equipament esdevindrà una de les cuines centrals (juntament amb la de La Riereta) que donen servei a totes les altres escoles bressol. Per la seva banda, el centre de la Llàntia comptarà per primera vegada amb servei de menjador per a les famílies que ho sol·licitin.

 

Roda de premsa Miquel Àngel Vadell

Una línia menys a P3

El 12 de setembre és la data d’inici de curs per als alumnes de segon cicle d’educació infantil, primària, secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. 

Segons ha informat el regidor, en el tram d’educació infantil i primària s’esperen un total de 12.906 alumnes. En aquest grup també estan inclosos els 1.221 infants que tot just comencen el seu primer any d’escolarització i que es troben repartits en 55 grups: 32 de col·legis públics i 23 de concertats. En aquest sentit, un dels fets rellevants és que s’ha eliminat una de les línies de P3 de l’escola Pia Santa Anna.

A P3, les ràtios són de 23 alumnes per aula als centres públics i de 21,1 als concertats. En el cas de 1r d’ESO, la ràtio inicial és de 27,3 estudiants als instituts públics i de 29,2 als concertats.

Quant a horaris, els centres de Cirera, Germanes Bertomeu, Rocafonda, Torre Llauder i Mar Mediterrània mantindran la sisena hora. Pel que fa a les beques menjador, el consistori preveu actuar com en anys anteriors i avançar els pagaments a les famílies abans de rebre els ingressos corresponents del departament d’Ensenyament. 

Escola Joan Coromines: una seu (encara) provisional

“Les infraestructures de l’escola Joan Coromines ja no donen un servei que garanteixi la qualitat educativa del centre al 100%”, ha volgut remarcar aquest matí Vadell. Malgrat això, el projecte de construcció d’un nou edifici encara no té data, i les demandes i queixes de les famílies persisteixen. Per ara, l'Ajuntament ja ha posat a disposició del departament d'Ensenyament de la Generalitat un solar de 4.200 metres quadrats, que es troba just davant de Can Gassol, i està a l’espera d’una determinació per part del Govern.

La secundària a Mataró, tot un repte

Aquest any, l’Ajuntament de Mataró ha reforçat els grups de 1r d’ESO amb dues línies més (una a l’Alexandre Satorras i una altra a Laia l’Arquera), fins a assolir els 55 grups (29 en centres públics i 26 en concertats) i els 1.495 alumnes.

Tots els instituts públics faran jornada intensiva, encara que en el cas de l'institut escola Àngela Bransuela hi haurà dos dies d’horari partit. 

L’educació secundària, que aplega un total de 6.098 estudiants, tornarà a ser tot un repte per al consistori. En primer lloc, per la complicada situació que viuen els dos instituts escola de la ciutat, Àngela Bransuela i Mar Mediterrània, que tot just celebren el seu primer aniversari. “Som conscients que els dos centres necessiten més recursos i personal, i és per això que vam transmetre a la Generalitat l’angoixa de les famílies”, ha explicat Vadell. El regidor s’ha compromès a fer-ne un seguiment i ha fixat com a objectiu aconseguir la creació d’un claustre únic. “Fins ara hi ha hagut una molt bona cohesió entre els responsables de primària i secundària, i creiem que és un projecte complex que a la llarga pot funcionar molt bé”, ha afegit.

Ciutat 2017/2018, institut les cinc sènies

Un altre dels deures pendents del municipi és la construcció de l’edifici definitiu de l’institut Les Cinc Sènies. Aquest és el tercer any consecutiu que els seus alumnes hauran de cursar els seus estudis en mòduls prefabricats, una problemàtica que el regidor posa sobre la taula en cada trobada amb el conseller d’Ensenyament. “La Generalitat es va comprometre a tenir llest l’equipament quatre anys després de la seva posada en marxa. Ja en portem dos i un centre així no es construeix en un parell de dies”, denuncia Vadell. Mentrestant, la valoració del model educatiu de Les Cinc Sènies, l’únic institut de la ciutat que treballa per projectes i no per assignatures, és molt positiva. “Funciona molt bé i prova d’això és que la demanda de places va en augment”, ha afegit.  

Més a prop d'un centre de formació professional a la ciutat? 

Tot i que els cicles formatius de grau mitjà arrenquen el 12 de setembre, els alumnes de cicles formatius de grau superior i les escoles d’adults no ho faran fins al 18 de setembre.

Com a novetat, l’Institut municipal Miquel Biada estrena un nou Programa de Formació Inicial de Jardineria amb la col·laboració de la Secció de Jardineria i el Viver Municipal de l’Ajuntament de Mataró. A aquest se li suma un nou cicle formatiu de grau mitjà de carrosseria, impartit en el mateix centre.

“Ens preocupa l’elevat índex d’atur juvenil que hi ha a Mataró i per això vam crear a finals de 2017 una Secretaria Tècnica de la Formació Professional”, ha recordat Vadell, qui fa una valoració positiva de la iniciativa. Alhora, però, el regidor desitja que el projecte del nou centre de formació professional proper al TecnoCampus pugui tirar endavant. “Durant els últims anys hem notat un increment del nombre d’alumnes que aposten per l’FP, i és important no desaprofitar aquesta oportunitat”, ha explicat. 

 

Especials 2017/2018, les tres roquesL’Escola d’Adults municipal Can Noè ha posat en marxa el curs PRECAM, formació adreçada a preparar els alumnes que no han obtingut el títol d’ESO i que volen afrontar amb garanties un Curs específic per a l'accés als cicles de grau mitjà o el Graduat en Educació Secundària. A més a més, el CFP Tres Roques ha inclòs en la seva programació un nou curs de preparació per a la prova ACTIC en format no presencial, i ha iniciat una nova línia formativa de llengua catalana per a millorar l’ocupabilitat dels alumnes. 

Extraescolars assequibles

El regidor ha deixat clara la intenció del consistori de seguir apostant pel programa d’activitats extraescolars Mataró Educa+, que ja va per la seva segona edició. Es tracta d’una iniciativa en la qual hi han participat 234 alumnes i que s’ha realitzat només en el barri de Cerdanyola. “La nostra intenció és estudiar la implementació del programa a la zona de Rocafonda de cara al curs 2020-2021”, ha afirmat Vadell.

Tot i que Mataró Educa+ va adreçat a famílies en situació de vulnerabilitat, el programa engloba un conjunt d’activitats esportives i culturals per a tots els nens i nenes d’entre 3 i 14 anys. “No hi ha establert cap criteri; qualsevol infant s’hi pot apuntar i l’Ajuntament finança el 50% del cost del curs”, ha aclarit, en aquest sentit, el regidor. 

Opinió 2017/2018, tot esport-activitats esportives(edicio 1834)

Durant els últims mesos, el consistori ha dut a terme diverses obres de millora en matèria de seguretat i salubritat en alguns dels centres educatius de la ciutat amb una inversió total que frega els 700.000 euros. Entre les reformes comeses, destaquen la rehabilitació dels vestidors del gimnàs de l’institut escola Àngela Bransuela o dels lavabos de la planta baixa del Mar Mediterrània; la nova xarxa de fontaneria a l’escola Maria Mercè Marçal, o la instal·lació de proteccions solars als centres Montserrat Solà, Antonio Machado i Josep Montserrat, i a les escoles bressol La Llàntia, Cerdanyola i Figueretes.

L’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) començarà les classes el 26 de setembre i l’Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM), el 30 de setembre.