Els ajuntaments volen més competencies en educació

Tècnic i regidors d’educació aposten per la coresponsabilitat i l’equitat

Uns 140 tècnics i regidors d’educació de municipis de la província de Barcelona s’han citat avui a Mataró en el VIII Fòrum Local d’Educació. Aquesta trobada ha tracta bàsicament dos projectes, una nova legislació educativa i les oficines d’escolarització, i dos conceptes, la coresponsabilitat i l’equitat.

Des d’aquest Fòrum s’ha fet molt d’èmfasi en aquests darrers conceptes. La coresponsabilitat, la responsabilitat de l’educació compartida entre administracions —locals, autonòmiques i estatals—, ha estat una de les reclamacions que aquests gestors de l’educació municipal han insistit més. Per la consecució d’aquesta reclamen una nova normativa legislativa estatal, que a la vegada permeti la llei d’educació de Catalunya.

Tal i com ha expressat el director general de Centre Docents del Departament d’Educació de la Generalitat, Tomás de San Cristóbal, la col·laboració amb els ajuntaments és bàsica i és necessària aquesta nova llei estatal per regular-ho. Una demanda que el regidor d’Educació de la ciutat, Josep Comas, també ha demandat. San Cristóbal ha anat més enllà i ha avançat que el nou marc legislatiu es podria concretar al llarg d’aquest any 2005, però que “aquest repte no passa per les nostres mans” ha puntualitzat San Cristóbal en referència al seu departament de la Generalitat.

L’oficina d’escolarització
El Fòrum també ha servit per conèixer les primeres experiències de les oficines d’escolarització, una dotzena que es van posar en aquest curs entre les quals hi ha la de Mataró. El regidor Comas ha fet una valoració molt positiva de l’oficina mataronina i ha fet constar que es partia d’una experiència previa que comptava amb la Matrícula viva i d’una bona relació amb els centres educatius.

Segons explica Àngel Merino, el president delegat de l’àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, organitzadora de l’acte, les dotze oficines d’escolarització han suposat una experiència molt positiva, dels quals ha destacat que han reduït els intents de frau en les inscripcions. Merino ha declarat que tant l’oficina d’escolarització com la planificació conjunta, són fonamentals per aconseguir la coresponsabilitat i l’equitat en l’educació.

L'equitat
L’equitat ha estat el segon dels conceptes més utilitzat durant aquest Fòrum. Aquesta passa per aconseguir la igualtat d’accés de tots els infants a tots els centres sostinguts amb fons públics, una acció amb clara voluntat de cohesió social. L’alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als regidors i tècnics particiants i d’inaugurar aquest vuitè Fòrum.