Scorsese reprèn el vol cap els Oscars

El aviador (The aviator) de Martin Scorsese. Estats Units. 2004

El darrer film d’Scorsese ha iniciat amb força la carrera cap als Oscars. Compta amb 11 nominacions que inclouen les categories de Millor pel·lícula, Millor director i Millor actor protagonista (Leonardo Dicaprio), entre d’altres.

“El aviador” narra la vida de Howard Hugues, un magnat texà, que va destacar des ben jove com a cineasta amb pel·lícules com “Ángeles del Infierno” o “Scarface”. Malgrat la popularitat, una vida de luxe i les seves amistats amb les estrelles de Hollywood del moment, la gran passió de Hugues sempre va ser l’aviació, matèria a la qual va destinar gran part de la seva fortuna.

La pel·lícula conté al seu interior diverses històries que es corresponen amb diferents episodis de la vida del protagonista (la seva faceta com a cineasta, la impossibilitat de trobar l’amor veritable, la seva trajectòria en l’aviació, conspiracions on esbarrejen interessos econòmics i polítics...) que, fins i tot, podrien donar lloc a pel·lícules diferents però que, en una de sola, no acaben de quallar. Ens trobem doncs davant la pretensió d’explicar masses coses sobre un personatge que ja ha quedat ben definit.

“El aviador” compta amb el talent indiscutible del tàndem Scorsese-Schoonmaker que amb el treball en la realització i el muntatge costrueixen un relat trepidant malgrat les gairebé tres hores de durada del film. També cal destacar les interpretacions de Dicaprio, que de moment ja ha estat premiat amb un Globus d’Or, de Cate Blanchet i de Kate Beckinsale, que han assumit el repte d’encarnar les inoblidables Katherine Hepburn i Ava Gardner.