El professorat de l’IES Miquel Biada, preocupat per l’estabilitat educativa al centre

Asseguren que les bases d’oposicions que va aprovar l’Ajuntament són molt desfavorables per als professors interins respecte a les de la Generalitat

  • Gisela Ferrer // Foto: arxiu
  • Divendres, 03 Maig 2019 10:05

Ciutat 2017/2019, oficina atenció ciutadana

El claustre de professors del Miquel Biada es troba en un moment d’incertesa davant les pròximes oposicions convocades per la Generalitat i per l’Ajuntament de Mataró. L’oferta pública aprovada aquest any afecta una trentena de places i la plantilla del Miquel Biada és de poc més de 100 professors, així doncs, un 30%.

El principal problema és que les proves definides per l’Ajuntament són proporcionalment “molt desfavorables”, asseguren, i això fa que molts hagin decidit presentar-se a les de la Generalitat, que són abans. Això comporta que, si els professors que s’hi presenten aproven, marxaran del centre i, com que són tants, "pot repercutir de forma notable en el projecte educatiu del centre”, afegeixen.

Diferències en el model

La diferència entre les proves dels dos organismes és, a grans trets, la primera part. En el cas de la Generalitat, es divideix entre un examen teòric, en què es desenvolupa un tema, i un de pràctic. Si la mitjana entre totes dues proves suma 5, es passa a la següent (presentar una programació i defensar-la). En canvi, en el cas de les oposicions de l’Ajuntament, es tracta d’un sol examen de tipus test en què entra tota la carrera sencera i, a més, és eliminatori: si no s’aprova, no es passa a la següent prova (que és pràctica).

A part de ser un format que “suposa un gran handicap” de cara a passar l’examen, els professors entenen que “la pràctica també és important per saber com es treballa”, i en aquest cas no la valoren d'entrada. També varia la part de puntuació per mèrits per tenir experiència prèvia com a docent en un centre públic. En aquest cas, és molt més beneficiosa la descrita en les bases de les oposicions de la Generalitat.

Tots a l'una
“A l’inici només van ser els professors interins els que van mostrar preocupació —explica Pere Manzanos, professor del centre—, però és un tema que afecta tot el professorat. Si marxés tant de personal seria un daltabaix per a l’escola i es perdrien tots els projectes de futur que s’estan encetant”. Hi ha departaments en què el 80% dels professors són interins, “si deixessin el Miquel Biada, seria devastador”, asseguren. “Hi ha professorat que fa més de deu anys que treballa per crear un projecte educatiu ferm i amb projecció de futur”, continuen. Ara que tenen l’oportunitat d’accedir a la plaça, però, “no se senten cuidats per l’Ajuntament”.

Els professors van entrar per registre una carta adreçada a l'alcalde al desembre, però no n'han obtingut resposta. Esperen poder negociar i que es modifiquin les bases per al Miquel Biada,“una escola referent i emblemàtica de la ciutat de Mataró”, conclouen.