50 anys d'una escola amb projecte propi

L'Escola El Turó arriba al mig segle de vida amb activitats i una exposició a la Fundació Iluro

  • Redacció // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 14 Febrer 2019 00:00

Ciutat 2017/2019, expo 50 anys escola El Turó

L’Escola El Turó va obrir les seves portes a finals dels anys seixanta amb un objectiu molt concret: Proporcionar una educació de qualitat en uns barris que havien crescut exponencialment a causa de les onades migratòries dels anys 50 i 60. Tant la Llàntia com Cerdanyola, els barris amb els quals confina l'escola, eren barris complexos, i la família fundadora Trens-Colomer, a qui es recorda per estar “molt compromesa” amb la realitat social del seu entorn, va decidir engegar un projecte propi.

D'aquest impuls se'n commemoren ara 50 anys. Mig segle en el qual no només s'ha materialitzat un somni, sinó que s'ha consolidat. “El 1968 va començar a créixer una il·lusió compartida per totes aquelles famílies que van fer les primeres aportacions per poder tirar endavant un projecte pedagògic que tenia com a objectiu educar de manera integral i personalitzada cadascun dels nostres nens i nenes, i potenciar allò que fa tan especial a cadascun d’ells”, expliquen des de l'escola.

Diverses activitats: Les activitats dels 50 anys inclouen una exposició, trobades de gegants, una caminada solidària o un sopar de germanor

Va néixer així un centre “privat obert, no confessional, apolític i arrelat a Catalunya”. Ara, i per celebrar l'aniversari, el centre ha preparat un seguit d'activitats pel curs 2018-2019. Un programa que inclou una exposició sobre com ha evolucionat l’educació al llarg d'aquests anys, però també trobades de gegants, una caminada solidària o un sopar a final de curs obert a tots els vinculats a l’Escola.

I és que un dels trets característics de les celebracions és que s'inclourà i involucrarà tota la comunitat educativa: des dels exalumnes al professorat, passant evidentment per les famílies i l'alumnat. Per tot això, l'escola demana a tots els que hi han tingut vinculació que col·laborin en l’organització de les activitats i actes especials, sigui aportant fotografies o fent difusió dels actes.

 

Exposició pel cinquantenari

Des del 8 de febrer i fins al 10 de març l'Ateneu acull l'exposició commemorativa El Turó: 50 anys aprenent junts. Un recorregut per les cinc dècades d'història del centre, des dels seus orígens a finals dels anys seixanta i fins a l'actualitat. Una actualitat que passa avui per defensar un projecte propi basat en el plurilingüisme, la incorporació de les noves tecnologies, la gestió de les emocions, el desenvolupament de la creativitat i la innovació pedagògica.


Elisa Colomer: "Des del primer dia ho vam fer tot en català"

Elisa Colomer presideix la Fundació del Turó des que va deixar-ne de ser, fa molts anys, la seva Directora. És una de les veus més importants d'aquest mig segle de trajectòria.

Què va fer del Turó una escola diferent?

El lloc on està situada l'escola la va relacionar d'origen amb una zona on arribava molta immigració. No hi havia escoles, només camps i amb el meu marit Eduard Trens vam veure que faltaven escoltes de nois i noies. Volíem que estudiessin i que coneguessin i estimessin Mataró i el país. L'escola va néixer amb un programa d'arrelament i estima i s'ha mantingut des del primer equip directiu fins a l'actualitat. És una escola que crea comunitat, i molt sentiment entre els seus membres. Una escola de tots, catalana, amb esperit educatiu i amb ganes que tots els seus alumnes tinguin futur, carrera i ganes de seguir aprenent.

Com recorda els inicis?

Va ser apassionant. Vam començar amb pocs alumnes però a poc a poc es va anar ampliant, amb el suport de gent com Mossèn Gonzàlez. Des del principi ho vam fer tot en català i la inspecció feia els ulls grossos. Sempre hem volgut aglutinar i sumar pel futur del país i és una manera d'entendre l'escola que es manté vigent amb l'actual directora i l'equip directiu.

Tothom va entendre aquesta proposta d'escola?

Sí. Arribaven famílies interessades en estudiar a "l'escola catalana". I això feia més forta l'escola i el projecte. Moltes famílies mataronines han conegut la realitat del país, la nostra història, costums o manera de ser a través de l'escola.

Què faran per celebrar un aniversari tan rodó com aquest cinquantè?

Hem fet l'exposició, sortides, conferències i com sempre seguirem apostant pels Jocs Florals, als quals fem venir personalitats i aquest any comptaran amb Genís Sinca. També ens fa molta  il·lusió la sortida a Montserrat o el sopar d'exalumnes i exprofessors de tots aquests 50 anys.