Més visió de gènere als espais juvenils de la ciutat

Mataró revisa els equipaments destinats a joves per treballar en clau de gènere

  • Anna Galdon
  • Dilluns, 29 Octubre 2018 18:22

Espai Xarxa Jove Canalejo

Redistribuir els usos dels espais, crear nou material, fer tallers més atractius perquè les noies hi participin més o tenir en compte les seves peticions en el disseny de la nova programació. L’Ajuntament de Mataró vol revisar i adaptar del funcionament de la Xarxa d’Espais Joves de Mataró i ha començat a treballar per a convertir-los en veritables espais amb perspectiva de gènere. 

La Xarxa d’Espais Joves de Mataró ja és seu, avui dia, d’accions per treballar la perspectiva de gènere, normalment al voltant de campanyes de sensibilització concretes. Però, d’ara endavant, l’ajuntament vol que aquesta perspectiva es converteixi en un plantejament global i integrat al projecte educatiu dels equipaments.

Així, i tot i quedar encara força camí per recórrer, l’objectiu d’aquesta revisió és introduir la perspectiva de gènere com a eix transversal, i incidir així en tots els aspectes que tenen a veure amb el funcionament de la Xarxa d’Espais Joves de Mataró (formada pels equipaments de Rocafonda, Cerdanyola, La Llàntia i Pla d’en Boet). I atraure les noies a les activitats programades. Amb les xifres a la mà, aquests equipaments solen tenir més usuaris que d’usuàries. En concret, el nombre d’usuàries dels equipaments juvenils el curs 2015-2016 va ser d’un 23% i el del 2017-2018 va ser d’un 32%. 

Eliminar estereotips

A banda de les accions pensades per millorar els espais, el projecte vol també impulsar un canvi de perspectiva global. Així, es treballarà per eliminar aquells estereotips o idees preconcebudes sobre com han de ser les persones en funció del seu sexe, es promourà el reconeixement de la diferència com quelcom positiu i s’educarà en aquests espais valorant les diferències i qualitats individuals de cada persona. 

Treball en equip

Fruit d’aquest procés de reflexió i treball també s’ha plantejat la creació d’una guia adreçada al conjunt d’agents educatius implicats en el desenvolupament de les polítiques de joventut. I és que l’objectiu és que el projecte englobi també tots els actors relacionats amb el món educatiu. Això vol dir treballar amb els usuaris i amb les famílies i revisar aspectes com el paper dels equips educatius, les dinàmiques que es donen entre els joves, l’organització dels espais i el disseny de la programació. 

Tasca reconeguda

La feina engegada pel Servei de Joventut i el d’Igualtat de l’Ajuntament de Mataró ha estat reconeguda per l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut. En concret, l’entitat catalana ha reconegut la tasca de revisió com a bona pràctica. La notícia s’ha donat a conèixer en el marc de les jornades de Bones pràctiques en l’àmbit de la joventut 2018 que tenen com a títol “Equipaments juvenils: treballem el gènere?”. 

El projecte mataroní s’emmarca en un procés de formació i investigació liderat pel Consell Comarcal del Maresme, la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català de les Dones. 

Com s'aplica la perspectiva de gènere a un espai?

El projecte proposa:
1. Redistribuir i repensar els usos dels espais.
2. Crear nou material adient.
3. Fer tallers més atractius perquè les noies hi participin més.
4. Tenir en compte les peticions de les adolescents en el disseny de la nova programació de cada equipament.