Mataró coeduca des de l'escola bressol

La ciutat inicia el projecte Coeducació a Bressol perquè la perspectiva de gènere sigui un eix transversal en el funcionament dels centres

  • Anna Galdon
  • Dimecres, 10 Octubre 2018 10:08

Ciutat 2014/2015, escola bressol

Un estudi realitzat l'any 2000 va demostrar que els progenitors d'un grup de bebès d'onze mesos tenien més expectatives envers els fills que les filles. Durant la investigació, duta a terme mentre els petits començaven a gatejar, els pares i mares confiaven més que els nens podrien baixar amb èxit les rampes inclinades i estretes que no pas les nenes. Ara bé, en sotmetre'ls a tots a la prova, els lactants van demostrar nivells exactament idèntics de destresa. "Els adults tendim a pensar que els nens i nenes són més diferents del que són en realitat", apuntava l'estudi.

Per pal·liar des de ben aviat la tendència a diferenciar-los, aquest curs 2018-2019 ha començat a les nou escoles bressol de la ciutat el projecte Coeducació a Bressol, una iniciativa que busca incorporar la perspectiva de gènere en la primera etapa educativa (0-3 anys) i afavorir la construcció d'identitats lliures, justes i igualitàries. I és que els experts recalquen la importància de la coeducació per evitar, per exemple, violències masclistes.

Per als promotors de la iniciativa és important remarcar que, tot i que l'etapa d'infantil pot semblar un moment força inicial per començar a coeducar, els estudis confirmen que la desigualtat entre homes i dones es gesta des dels primers anys de vida. "L'escola com a agent de socialització primari té un pes molt important en la construcció social i ciutadana", apunten des de l'Ajuntament. 

La novetat és que, fins ara, els centres educatius portaven a terme accions coeducadores a diferents nivells, però amb aquest projecte es fa un plantejament global del tema i es contribueix a dotar de més coherència i contingut la temàtica, així com de material, visibilitat i continuïtat.

Xarxa per la igualtat

Aquesta iniciativa, impulsada pel Servei d'Igualtat i Ciutadania i per la Direcció d'Ensenyament de l'Ajuntament de Mataró, té diferents fases, grups i formes de participació. La base del projecte és la formació a l'equip docent de les escoles bressol per part de la cooperativa CoeducAcció, i neix com l'inici d'un projecte de treball transversal per crear una "Xarxa de centres educatius per a la igualtat i la no discriminació".

Després de la primera fase formativa als equips docents està previst que es realitzin tallers i sessions de formació dirigits a les famílies. Es farà una sessió a cada centre per afavorir que els infants rebin els missatges en una mateixa direcció i que la família reforci el que ja es treballa a l'aula. 

Precisament la presentació del projecte a les famílies va tenir lloc el 10 d'octubre a la Nau Gaudí. Al juny està previst organitzar una jornada final de tancament de la formació.

Què és la coeducació?

La coeducació és una metodologia que vol disminuir els efectes de l'educació sexista. No busca educar les nenes com si fossin nens, sinó donar a tots una visió del món més igualitària. Implica educar superant les relacions de poder que supediten un sexe a l'altre i que contribueixen a crear diferents expectatives per a homes i dones. A Catalunya, les primeres escoles amb metodologia de coeducació, no únicament mixtes, van ser permeses durant el bienni progressista de la II República, i durant la Guerra Civil la Generalitat va establir la coeducació com a norma general, en el que representa l'únic moment de la història en què ha estat així.

A l'escola, la coeducació implica incorporar materials en els quals apareguin dones (els llibres de text, per exemple, segueixen sense incloure historiadores, pintores, escriptores...), explicar contes no sexistes (algunes escoles bressol de la ciutat ja fa temps que han canviat la narrativa dels seus contes) o afavorir activitats de lleure inclusives, entre moltes altres coses.